IVP stelt zijn 1e strategisch memorandum voor: ja, er zijn nog sectoren met toekomst in België!

29/04/2009 08:30

Dialogic Communication Agency

Op dinsdag 28 april gaven de bestuurders van de Beroepsvereniging van de Industrie van Verven, Vernissen, Stopverven, Drukinkten en Verven voor de Schone Kunst uitleg bij de richting die ze samen met de politieke instanties willen inslaan op het vlak van Tewerkstelling, Milieu en Levenskwaliteit. Drie grote thema's die brandend actueel zijn in de aanloop naar de verkiezingen van 7 juni.

Voortbouwend op haar continu engagement in deze drie aandachtspunten publiceert de vzw IVP haar eerste memorandum waarin ze haar prioriteiten en concrete voorstellen uiteenzet aan de onderhandelaars die de toekomstige coalities zullen vormen.

Met dit eerste politieke memorandum - dat ze verstuurt naar de regeringsinstellingen, studiediensten van alle democratische partijen en alle instanties die met deze thema's begaan zijn - wil IVP haar relatie met de instanties een nieuwe wending geven.

Met deze uiteenzetting over wat IVP, haar leden en haar 18.000 verwante ondernemingen willen ondernemen met de komende parlementen en regeringen, heeft deze continu evoluerende industrie niet meer of niet minder dan een nieuwe dynamiek in het partnership overheid-privé in gedachten.

IVP verklaart dat ze al haar inspanningen zal bundelen om haar voorstellen concreet te laten toepassen en ze werkelijkheid te laten worden in de volgende legislatuur.

De industrie kondigt ook aan dat ze vanaf 2009 jaarlijks een balans van de vorderingen zal opmaken samen met haar institutionele partners.

1. Op het vlak van opleiding en tewerkstelling

IVP vertegenwoordigt vandaag 3.500 rechtstreeks banen en vele vacatures in ongeveer 70 ondernemingen die een rol spelen in de economische ontwikkeling van meer dan 18.000 bedrijven die met de sector verbonden zijn. Veel te weinig jongeren volgen vandaag een opleiding in de activiteitssectoren van IVP die ruimschoots ondervertegenwoordigd zijn in het technisch en beroepsonderwijs.

De industrie kampt vandaag met een schrijnend tekort aan gekwalificeerd personeel, ondanks het grote aanbod vacatures in de sector.

Concreet stelt IVP voor om:

- de afdelingen "verf en inkt" aan te moedigen in het technisch- en beroepsonderwijs, maar ook in de voortgezette opleidingen, onderwijs voor sociale promotie en volwassenenonderwijs;

- een verf- en inkt- lessenpakket ter beschikking te stellen in het technisch- en beroepsonderwijs, net als kwalitatief materiaal, materieel en instructeurs, in overleg met de organiserende overheid;

- een communicatie op te bouwen rond de beroepen en afdelingen "verf en inkt" bestemd voor de onderwijswereld;

- samen met de bevoegde instanties een vormings- en opleidingsvademecum samen te stellen voor de beroepen in de verf- en inktsector en te linken met vacatures in deze sectoren.

Dergelijke initiatieven zouden concreet een deel van de tewerkstellingsproblemen kunnen oplossen...

2. Op het vlak van milieu

De huidige producten van de verf- en inktindustrie voldoen aan de normen inzake milieu- en transportveiligheid. De laboratoria werken continu aan stoffen die onze gezondheid en de luchtkwaliteit beschermen.

Vandaag en morgen kan onze industrie echt helpen om op een duurzame manier en zonder verontreiniging te schilderen en te drukken! Toch kampt de verf- en inktindustrie nog steeds met een kwalijk imago bij het milieubewuste publiek. Een paradox die dringend ongedaan moet worden gemaakt opdat ook het grote publiek de sector zou steunen dankzij het gebruik van producten die een duurzame ontwikkeling aanmoedigen. Een evolutie die al geruime tijd bij de producenten bestaat en die - bovendien - nieuwe banen creëert-

Concreet stelt IVP voor om:

- nieuwe onderzoeksdomeinen te delen met de diverse openbare instanties die voor onderzoek en milieu bevoegd zijn;

- kennisuitwisselingsprogramma's met universiteiten en hogescholen op te zetten;

- universiteiten en hogescholen te laten profiteren van de technische uitrusting en technologische kennis van het CoRI (Coatings Research Institute), het private researchcentrum dat in 1957 werd opgericht door verffabrikanten en waar de ecologische dimensie vandaag centraal staat.

3. Op het vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid

Vanuit haar historische achtergrond stond burgerzin altijd al hoog aangeschreven bij IVP die ondertussen tal van maatschappelijke projecten in gang zette, zoals de langlopende IVP-actie (van 2002 tot 2007) "Kleuren om ons dagelijks leven op te fleuren". Dat initiatief bracht (opnieuw) kleur in zes verwaarloosde buurten - twee in elk gewest - en stelde financiële middelen, technische middelen en mensen ter beschikking van de bewoners om 375 gevels (een oppervlakte van 12.000 m²) te renoveren en in een kleur naar keuze te herschilderen. Het project creëerde een betere levenskwaliteit voor de buurtbewoners en gaf 50 werkzoekende stagiairs een degelijke opleiding 'op de werkvloer'.

Vandaag stelt IVP voor om:

- binnen de ondernemingen van de sector mensen warm te maken voor een taak als onderwijzer, deskundige en/of trainer;

- een sensibiliseringscampagne te voeren samen met de betrokken overheden om de beroepen uit de verf- en inktsector te promoten;

- samen met de overheden maatschappelijke acties op te zetten die wijkverfraaiing, vorming, beroepsopleiding en animatie combineren.

Voor alle bijkomende informatie, interviews, visuals enz.:

Persdienst IVP

c/o Dialogic Public Relations & Public Affairs (Vincent Bayer)

Groenkraaglaan 5 - 1170 Brussel

Tel.: 02 423 51 78 - E-mail: vincent@dialogic-agency.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel