Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 29 april 2009

Veel inwoners reageren op Omgevingsvisie
Bijna 300 zienswijzen ingediend op Omgevingsvisie Overijssel

Van 22 december 2009 tot 1 maart 2009 heeft de concept Omgevingsvisie ter inzage geleden, is de informatie karavaan door de provincie getrokken en hebben hoorzittingen plaatsgevonden. Dit alles heeft geleid tot in totaal 298 zienswijzen.

Opvallend is dat bijna 60% van de reacties afkomstig is van particulieren, individueel en georganiseerd. Verder zijn er reacties vanuit andere overheden, zoals gemeente, Rijk en waterschappen (14%), uit de landbouwsector (8%), organisaties met een natuur en milieu-achtergrond (7%), andere maatschappelijke organisaties (5%) en overige ondernemers (7%).

In de reacties wordt de keuze voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid breed onderschreven. Er is veel steun voor de werkwijze met gebiedskenmerken. Sommigen vinden dat de provincie strakker zou moeten sturen. Vooral vanuit gemeentelijke hoek wordt aangegeven dat de provincie nog minder regels zou kunnen stellen. Er is brede steun voor de toepassing van de SER-ladder in de stedelijke omgeving en principes van zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik in de groene omgeving. Dit houdt in dat altijd eerst de mogelijkheden van herstructurering, transformatie en multifunctioneel gebruik moeten worden benut. Dit geldt voor alle mogelijke ontwikkelingen en initiatieven. Diverse zienswijzen geven aan dat de verwachte vraag naar bedrijventerreinen te hoog is geschat, anderen geven aan nog een aanzienlijke behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen te hebben. Ook wordt de status van bedrijventerreinen vanuit uiteenlopende motieven ter discussie gesteld. Ten aanzien van bereikbaarheid is er steun voor de introductie van een hoofdinfrastructuur voor weg, spoor en fiets. Wel zijn er vragen over de hoofdinfrastructuur voor wegverkeer, speciaal in relatie tot de N35 en N348 rondom Raalte. Ook is er steun voor de wijze waarop wateraspecten in de omgevingsvisie zijn opgenomen. Vragen zijn er in verband met de provinciale inzet op waterkwaliteit.

Ook de Omgevingsverordening heeft ter inzage geleden. Daarop zijn 108 reacties binnengekomen. De reacties zijn afkomstig van particulieren (ruim 36%) overheden (ruim 23%), natuurorganisaties (13%), ondernemers (18%) en landbouwbedrijven (8%).

Gedeputeerde Staten maken op basis van de zienswijzen een reactienota die samen met de concept Omgevingsvisie aan Provinciale Staten wordt voorgelegd. Op 1 juli staat het, naar verwachting, op de agenda van PS voor een definitief besluit.