Nog veel onduidelijkheid omtrent energie

29/04/2009 11:31

NUON BELGIUM

Resultaten van een onderzoek door IVOX en Nuon over Belgen en hun kennis over energie.

5 vragen zijn van essentieel belang met betrekking tot uw energiecontract; kent u ze? Neem een kijkje op www.energievragen.be.

 64% van de Belgen heeft geen enkel idee van de evolutie van de elektriciteitsprijzen

 1 Belg op 4 weet absoluut niet of hij een vaste of variabele prijs betaalt

 45% van de Belgen denken dat ze een vaste energieprijs aan hun energieleverancier betalen omdat ze een vast voorschotbedrag betalen

 Bijna 65% van de ondervraagden zegt minstens 550 euro per jaar voor hun elektriciteit te betalen

Vilvoorde, 29 april 2009 - Het lijkt een normale zaak om de oliekoersen te volgen of op de hoogte te zijn van de rentevoeten van de banken. Maar als we naar de energiemarkt kijken, zien we dat de Belgen op dit vlak nog veel onduidelijk vinden. Maar liefst 64% had geen enkel idee van de evolutie van de elektriciteitsprijzen en was totaal niet op de hoogte van het feit dat de elektriciteitsprijzen al meerdere maanden een dalende trend vertoonden op het moment van de vraag (maart 2009). Hetzelfde geldt voor aardgas: meer dan 1 Belg op 2 denkt dat de aardgasprijzen stijgen, terwijl ze al een aantal maanden aan het dalen zijn. Deze uitkomsten zijn verrassend als we horen hoeveel de respondenten naar eigen zeggen betalen voor hun energie: 65% betaalt minstens 550 euro per jaar voor elektriciteit en 70% van de Belgen zegt minstens 750 euro per jaar voor aardgas te betalen.

Vaste of variabele prijs?

1 Belg op 4 weet absoluut niet of hij een vaste of variabele prijs betaalt. Nog verbazender: bijna 1 Belg op 2 denkt dat hij een vaste prijs betaalt omdat hij een vast maandelijks voorschot betaalt. Christophe Degrez, Directeur Retail bij Nuon: "Het is waar dat een vast maandelijks voorschot de consument de verkeerde indruk kan geven. Hij betaalt elke maand hetzelfde bedrag, maar meestal is dat op basis van een variabel tarief. Wij willen de concurrentie activeren en de consument met betrekking tot de energiemarkt helpen om een betere keuze te maken. Wij denken dat meer kennis onder de Belgische bevolking echt iets voor hen zou kunnen veranderen, zowel financieel als wat duurzame energie betreft. Om deze kennis te vergroten moeten we transparanter zijn, vooral over de evolutie van de energieprijzen."

Groen?

Het onderzoek onthult ook dat over groene energie veel zaken niet duidelijk zijn. Meer dan 1 Belg op 2 (56,4%) zegt niet te weten welke leverancier de groenste energie biedt. Maar liefst 74% denkt dat er geen enkel verschil is tussen het 'groene' aanbod van de verschillende energieleveranciers. Christophe Degrez: "Het gebrek aan kennis wat het groene aanbod betreft is logisch, want de markt van de zogeheten hernieuwbare energie zit vrij ingewikkeld in elkaar. Volgens Greenpeace is "het groen bij de ene niet het groen van de ander en verwijst dit woord dus niet altijd naar dezelfde realiteit". We kunnen biomassa, die vaak samen met steenkool verbrand wordt in centrales en die een allesbehalve optimaal rendement heeft. niet vergelijken met wind-, water- en zonne-energie."

"Op basis van bovenstaande resultaten, hebben we beslist om de consument een handje te helpen en een korte vragenlijst te ontwikkelen die 5 essentiële vragen omvat die hij zich over zijn energiecontract moet stellen, zoals: heb ik een vaste of variabele prijs? Wat is de looptijd van mijn contract? Als de Belgische consument dit soort eenvoudige vragen kan beantwoorden, kan hij weloverwogen keuzes maken. De vragen zijn terug te vinden op www.energievragen.be"

Over Nuon Belgium

Nuon Belgium n.v. is een dochterbedrijf van de Nederlandse energiegroep n.v. Nuon, opgericht in 2002 naar aanleiding van de liberalisering van de energiemarkt. Het bedrijf is leverancier van elektriciteit, aardgas en aanverwante producten en diensten aan zowel residentiële klanten als bedrijven. Het bedrijf met hoofdzetel in Vilvoorde stelt zo'n 150 mensen tewerk.

Voor meer informatie kunt u zich richten tot:

Maïté Rimaux

02 290 94 43

maite.rimaux@nuon.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel