Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 29 april 2009

243 Koninklijke onderscheidingen in Overijssel

In Overijssel zijn vanochtend, ter gelegenheid van de viering van Koninginnedag, 243 onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben getoond voor de samenleving. 203 personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, 39 personen (11 meer dan vorig jaar) zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en 1 persoon is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester van Enschede reikt, net als vorig jaar, met 24 onderscheidingen de meeste lintjes uit.

Overzicht van de uitgereikte onderscheidingingen per gemeente op 29 april 2009

Totaal
Lid ON
Ridder ON
Officer ON
Almelo
11
6
5

Borne
9
7
2

Dalfsen
6
6
0

Deventer
14
13

1

Dinkelland

8
7

1

Enschede
24
15

9

Haaksbergen
4
3

1

Hardenberg
9
7

2

Hellendoorn
8
8
0

Hengelo
12
9

3

Hof van Twente
8
8
0

Kampen
15
13

1

1
Losser
11
11
0

Oldenzaal
13
12

1

Olst-Wijhe

11

10

1

Ommen

9

8

1

Raalte

15

15
0

Rijssen-Holten

4

4
0

Staphorst

5

3

2

Steenwijkerland
4
4
0

Tubbergen
10
10
0

Twenterand
9
9
0

Wierden

3

2

1

Zwartewaterland

6

4

2

Zwolle
15
9
6

Totaal
243
203
39

1

Een paar van de vele bijzondere benoemingen

Officier in de Orde van Oranje-Nassau
De heer dr. T.F.J. Tromp uit Kampen is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Tromp heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de farmacie op nationaal en internationaal niveau. Daarnaast staat de heer Tromp in de farmaceutische wereld bekend als een van de grondleggers van de Farmaceutische Patientenzorg in Nederland.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer drs. C.G.A.A. Brekelmans, burgemeester van Borne is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Brekelmans, sinds 2000 burgemeester van Borne, wordt naast zijn verdiensten in de hoofdfunctie gedecoreerd op basis van zijn bestuurlijke nevenfuncties die rechtstreeks verband houden met zijn burgemeestersschap en de talrijke nevenactiviteiten op persoonlijke titel met een bovenlokale uitstraling, die ten goede komen aan de samenleving. De Commissaris van de Koningin, de heer mr. G.J. Jansen, heeft het versiersel uitgereikt.

Mevrouw G. Sonnenberg, oud-Statenlid, uit de gemeente Zwatewaterland is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit o.m. op basis van haar verdiensten in de hoofdfunctie. Mevrouw Sonnenberg was eigenaar van een makelaarskantoor in Zwolle. Zij slaagde erin haar kantoor met alleen vrouwelijke professionals te laten uitgroeien tot de grootse in Zwolle en de regio. Het bedrijf is inmiddels opgegaan in het huidige Meeus makelaars. Naast deze verdiensten was/is mevrouw Sonnenberg op een breed terrein actief, zoals politiek, educatie, cultuur, toerisme en zorg.

Mevrouw F.J. La Fontaine-Pakasi uit Enschede is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar belangrijke bijdrage aan de promotie van de Indische/Indonesische dans in Nederland en haar langdurige inzet voor diverse andere culturele activiteiten voor het behoud van de Indonesische cultuur in Nederland.

Het echtpaar A.C. van Halem en F. van Halem-Stigter uit Zwolle zijn beiden voor hun bijzondere verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer en mevrouw Van Halem zijn beiden zeer intensief betrokken bij het verlenen van hulp aan straatarme mensen in de provincie Andhra Pradesh in India.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Z. van der Weerd uit de gemeente Olst-Wijhe is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is met zijn 33 jaar de jongste persoon in Nederland die dit jaar een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen. Naast de verdiensten in de hoofdfunctie als zelfstandig veehouder, is de heer Van der Weerd 2 dagen per week coördinator van een zorgboerderij, waar hij 23 bewoners (18-60 jaar) met een lichamelijke en geestelijke beperking van de Passerel uit Apeldoorn, een zinvolle dagbesteding bezorgt. Verder is of was hij verdienstelijk in de muziek, welzijn en het kerkenwerk.