Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 29 april 2009

22 Koninklijke Onderscheidingen bij Lintjesregen in Amersfoort

Bij de Algemene Gelegenheid in Amersfoort zijn woensdag 29 april 2009 22 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper reikte de lintjes uit in leerhotel Het Klooster. Onder de gedecoreerden zijn oud-bestuurder van de Amersfoortse Verzekeringen Jacques van Ek (bevorderd tot Officier in de Orde van Oranja-Nassau), journalist Karel van de Graaf (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) en notaris Aart Veldhuizen.

Een overzicht van de gedecoreerden in volgorde van uitreiking:

Jacobus Christiaan van Ek (63 jr.)
Drs. Jacobus Christiaan van Ek (1945) is bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is onder meer voorzitter van de Commissie Economische Visie gemeente Amersfoort, voorzitter van de Raad van Commissarissen van voetbalclub FC Utrecht en van de Regardz Hospitality Group. Bestuurslid van de vereniging Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool Utrecht en lid van de Auditcommissie van de raad. Lid comité van aanbeveling Toon Hermans Huis Amersfoort, commissaris van Amfors Holding BV te Amersfoort, lid en vicevoorzitter van het bestuur en lid van Raad van Advies van Zorgverzekeraars Nederland te Zeist. Voorzitter Raad van Commissarissen van BPF Bouwinvest te Amsterdam, bestuurslid Carel Nengerman Fonds te Utrecht, voorzitter bestuur Fortis Foundation, commissaris Soweco NV te Almelo, vicevoorzitter Raad van Commissarissen Voest-Alphine Polynorm NV Bunschoten.

Jan Boerma (63 jr.)
De heer J. Boerma (1946) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is 42 jaar werkzaam in het openbaar onderwijs in Amersfoort. Hij stichtte in 1972 de openbare basisschool De Zevensprong in de wijk Schothorst. Door zijn inzet een gezichtsbepalende school in de wijk, niet alleen door de kwaliteit van het onderwijs, maar ook door de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de school heeft genomen. Hij bevorderde de samenwerking binnen de wijk tussen scholen, politie, jongerenwerk, wijkbeheer en buitenschoolse opvang.

Elisabeth Ida Marritje van de Bunt (67 jr.)
Elisabeth Ida Marritje van de Bunt (1941) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is bezoekdame van de kerk en vrijwilligster bij de vakantieweken van het Nederlandse Rode Kruis. Ook is zij lid van de bloemengroep voor de eredienst en 25 jaar diaken van de Opstandingskerk. Als lid van de werkgroep Dienst Met Belangstellenden, organiseert zij de Open Deur Diensten van de Gereformeerde Kerk. Daarnaast is zij vrijwilligster bij de Kookgroep Klokhuis te Amersfoort en zet zij zich in voor kledingsacties van Dorcas Hulp Nederland.

Robertus Richardus van den Bos (62 jr.)
De heer R.R. van den Bos (1947) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1981 als vrijwilliger ingezet voor voetbalvereniging AFC Quick. Daarnaast organiseerde hij van 1974-2004 de jaarlijkse carnavalsoptocht in Amersfoort; de laatste jaren was hij voorzitter van de commissie die door de Grootstad St. Joris was benoemd. In de wijk Rustenburg zorgde de heer Van den Bos ervoor dat er sinds 1980 jaarlijks een dodenherdenking plaatsvindt en dat er op Koninginnedag een wijkfeest wordt gevierd.

Johanna Wilhelmina Maria Sickmann (76 jr.)
Mevrouw J.W.M. Sickmann (1932) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is onderscheiden vanwege haar onvermoeibare inzet voor het industriële erfgoed in Amersfoort als initiator en voorzitter van de Stichting Industrieel Erfgoed van de Stad Amersfoort (Siesta). Sinds 1992 zet zij zich in voor het wijk- en buurtwerk in het Soesterkwartier. Sinds 1995 is zij bestuurslid van de NGV, de Nederlandse Genealogische Vereniging Amersfoort en Omstreken. Sinds 1998 doet ze als vrijwilligster mee aan Levende Historie. En sinds 2002 is zij vrijwilligster bij het Archief Eemland, waar zij een drijvende kracht is achter het toegankelijk maken van belangrijke bronnen voor historisch en genealogisch onderzoek.

Pieter Hillenus Groenveld (54 jr.)
De heer P.H. Groenveld (1954) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij zet zich al 16 jaar in voor mede-schizofreniepatiënten in Amersfoort en omgeving. Voor de wereldwinkel doet hij wekelijks de boekhouding en helpt hij in de decembermaand met het inpakken van honderden kerspakketten. Voor World Vision (hulp aan kinderen in ontwikkelingslanden) leegt de heer Groenveld de spaarbusjes voor kleingeld die in de Amersfoortse winkels staan. Ondanks zijn ziekte waardoor hij een groot gedeelte van de dag niet tot activiteit in staat is, doet hij dit vrijwilligerswerk.

Lijntje de Bruin (84 jr.)
Mevrouw L. de Bruin (1924) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij zet zich al meer dan 25 jaar in als een zeer trouwe, opgewekte en creatieve vrijwilligster voor de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA). Zij geeft creatieve cursussen in wijkcentrum Het Klokhuis. Sinds 2006 geeft zij ook les aan allochtone vrouwen in buurtcentrum De Ganskuijl.

Hendrik Schenk (50 jr.)
De heer drs. H. Schenk MCDM (1958) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Schenk heeft zich als GGD-arts ingezet voor de verbetering van medische zorg voor asielzoekers in de provincie Utrecht. Sinds 1983 houdt hij zich belangeloos bezig op het gebied van medisch ontwikkelingswerk, met name in het West-Afrikaanse Burkina Faso. Als bestuurslid en voorzitter van de Werkgroep Reanimatie Amersfoort ontwikkelde hij op verzoek van het Nederlandse Rode Kruis lesmateriaal voor hulpverlening bij rampen. Hij is erelid van de Junior Kamer Eemland, waar hij de stuwende kracht is achter vele lokale, landelijke en internationale projecten. Hij was voorzitter van de Kerkenraad van de Samen Op Weg gemeente Hoeksteen-Open Hof.

Alexis Johannes Hemels (60 jr.)
Alexis Johannes Hemels (1948) is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Hij was penningmeester van de St. Joannes Tollius d'Amorforte; deze werkgroep organiseerde concerten op het gebied van Oude Muziek. Tevens was hij penningmeester van achtereenvolgens de St. Pinksterfestival, - van de St. Bosfolk, - van Vrienden van het Randenbroekerbos en van de St. Johan van Oldenbarnevelt. Verder was de heer Hemels lid van de gemeenteraad voor D66, lid van de Kunstcommissie in de Bergkerk en vrijwilliger bij de Vrienden van Heemtuin Liendert.

Johanna Elizabeth Adriana Stouten-Buddenberg (85 jr.) Mevrouw J.E.A. Stouten-Buddenberg (1923) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij organiseert al 20 jaar een Midweek voor 50-plussers die anders niet op vakantie kunnen gaan. Zij zamelt geld in en organiseert het uitje. Vroeger organiseerde ze samen met haar man fietstochten door Nederland. Zij is al 50 jaar lid van Muziekvereniging Con Amore, waarvan zij ook enige jaren voorzitter is geweest. Verder heeft mevrouw Stouten-Buddenberg zich ingezet voor het jeugdtoneel en voor de Puntenburger Muzikanten.

Mr Aart Veldhuizen (56 jr.)
Mr Aart Veldhuizen (1952) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is dit jaar 20 jaar werkzaam als notaris bij Veldhuizen, Beens & Van de Castel notarissen N.V. te Amersfoort en tevens voorzitter van de directie. Hij is oud vicevoorzitter van de Ring Utrecht, lid van het derde scheidsgerecht Amsterdam en vertrouwenspersoon van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en voorzitter van de Vereniging van Estate Planners. Hij is oud voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Flehite, medeoprichter en oud bestuurslid van de St. Vrienden St. Joriskerk, voorzitter st. Bijstand Meander Medisch Centrum, voorzitter van de st. Kinderzorg Utrecht, voorzitter van de Thomas Scheltus Stichting, voorzitter St. Amersfoortse Publicaties (SAP), voorzitter St. Burgerweeshuis, penningmeester Maatschappij van Welstand te Eindhoven, kanunnik/secretaris/penningmeester Capittel St. Joris, rentmeester college van De Malen te Hoogland, voorzitter coöperatieve vereniging tot Exploitatie serviceflat De Terp, vrijwilliger st. Bos en commissaris st. Griendtsveen.

Albertus Dirk Helms (75 jr.)
Albertus Dirk Helms (1933) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is vrijwilliger bij de Zwemvereniging voor slechtzienden en visueel gehandicapten (ZVG) en kerkdienstvrijwilliger bij het Verpleeghuis De Lichtenberg. Decorandus is als ouderling betrokken bij de kerkdiensten. Ook is de heer Helms kerkvrijwilliger bij het Zon en Schild Psychiatrisch Centrum van de Symfora Groep. Vanaf 1987 tot heden is hij ouderling en tevens penningmeester van de pastorale commissie van het Verpleeghuis De Lichtenberg.

Lena Aafje Graaff-de Ridder (77 jr.)
Lena Aafje Graaff - de Ridder (1932) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau. Zij is sinds 1985 lid van de pastorale commissie van het Verpleeghuis De Lichtenberg en kerkdienstvrijwilliger bij de kerkdiensten in het verpleeghuis. Ook is decorandus vrijwilliger bij de psychogeriatrische afdeling van het Verpleeghuis De Lichtenberg. Wekelijks bezoekt ze mensen en organiseert zanguurtjes.

Janus Edelman (71 jr.)
Maria Geertruida Edelman-Heiwegen (69 jr.)
De heer J. Edelman (1937) en mevrouw M.G. Edelman-Heiwegen (1939) zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1989 zijn de heer en mevrouw Edelman actief voor hulpbehoeftigen in de voormalige Oostbloklanden, Roemenië en Hongarije. In Nederland zamelen zij geld in voor hulpbehoeftigen in die landen. Beiden zijn ambassadeur van de Stichting Hulp Oost-Europa. Op vele manieren zetten zij zich in voor hun medemensen.

Adriana Johanna van Vuren-Vuurens (52 jr.)
Mevrouw A.J. van Vuren-Vuurens (1956) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Van Vuren heeft zich 40 jaar lang ingezet voor de Zondagsschool Menorah van de Hervormde Kerk te Meerkerk. Sinds 1991 is zij regio-contactvrouw van de Passage, een christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging. Als medewerker van tafeltje-dek-je bezorgt zij maaltijden bij mensen thuis. Als vrijwilligster bij Stichting Hospice VTZ Alblasserwaard & Vijfheerenlanden, verzorgt en ondersteunt zij zieken en de mantelzorgers eromheen.

Hendrik Gesinus Aart Lokhorst (61 jr.)
Hendrik Gesinus Aart Lokhorst (1947) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tot zijn pensionering in 2007 werkzaam als directeur van de Amerberg UJL Jeugdhulpverlening. Hij was secretaris / voorzitter van de koepel WIJN en secretaris van de provinciale beraadsgroep Jeugdzorg en Jeugdbescherming. Ook is hij vrijwilliger bij de Vrijmetselaarsloge Spectrum te Amersfoort en bestuurslid en lid van de Raad van Toezicht van Huize Het Oosten te Bilthoven. De heer Lokhorst was secretaris van het Samenwerkingsverband Jeugdzorg Utrecht en secretaris/penningmeester van het bestuur van de stichting Registratie Jeugdvoorzieningen Utrecht. Tevens is hij medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Wilhelmina Fonds en medeoprichter, penningmeester en lid van het dagelijks bestuur van de vereniging Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling. Ook is hij voorzitter van zeeverkennergroep de Karel Doormangroep en voorzitter van de Vereniging Musicalgroep De Amerberg.

Antonius Albertus Everardus Mulder (76 jr.)
Antonius Albertus Everardus Mulder (1933) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is ruim veertig jaar vrijwilliger bij de St. Josephparochie Hooglanderveen en omgeving en voorzitter van het Gregoriaans herenkoor te Hooglanderveen. Bij het Liturgisch Beraad was hij lid, voorzitter en notulist. Ook is de heer Mulder lector bij Eucharistievieringen en voorganger in woord- en communievieringen in de St. Josephkerk te Hooglanderveen, de St. Martinuskerk te Hoogland en Bunschoten. Decorandus verzorgt avondwaken voor overleden parochianen en organiseert de Mariavieringen. Als voorzitter van de Stille Omgang bereidt de heer Mulder de tocht naar Amsterdam voor en verzorgt de coördinatie en begeleiding van de dag zelf. Tevens is hij lid van de Interkerkelijke Projectgroep Vathorst.

Jan Christiaan Vos (74 jr.)
Jan Christiaan Vos (1934), is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is ruim dertig jaar vrijwilliger bij de CNV Belastingdienstservice voor de CNV Vakcentrale, waarvan drie jaar voorzitter van o.a. het afdelingsbestuur. Ook was hij voorzitter en lid van de kerkenraad Gereformeerde Kerk Amersfoort en lid van de werkgroep Nederlands Bijbelgenootschap. Tot 2005 was hij lid van het schoolbestuur van het Protestants Christelijk Basisonderwijs (PCBO) en taaldocent in het asielzoekerscentrum. Tot op heden is hij diaken van de wijkgemeente De Open Hof/De Hoeksteen. De heer Vos is voorzitter van de PCOB afdeling Amersfoort en bestuurslid van het Gewest Utrecht van de PCOB.

Pieter Rothuizen (80 jr.)
De heer P. Rothuizen (1928) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is medeoprichter van de eerste Pinkstergemeente Morgenstond, die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een federatie van Pinkster- en Evangelische gemeenten. De heer Rothuizen was betrokken bij de opbouw van Rafaël Nederland, een landelijk overkoepelend kerkgenootschap. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog steeds actief als adviseur en spreker. Hij is 50 jaar voorganger. De heer Rothuizen was 17 jaar lang voorzitter en nu nog erevoorzitter van de Stichting Hart voor Haïti, die de allerarmsten en uitzichtlozen wil helpen.

Frederik Zandbergen (60 jr.)
Frederik Zandbergen (1948) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij behartigde ruim 25 jaar tot en met 2007 de belangen van de bewoners van het complex Rustenburg en de wijk Rustenburg in Amersfoort. In die tijd richtte hij de Huurderscommissie Rustenburg op en werd secretaris van Rayon 2, van de woningcorporatie De Alliantie Eemvallei. Hij begeleidde personen naar instanties en rechtszittingen en fungeerde als intermediair bij klachten tussen bewoners onderling en instanties. Hij zette zich ondermeer in voor voorzieningen voor de jeugd en was woordvoerder bij de Woonbond en Vereniging Huurdersbelangen.

Karel van de Graaf (58 jr.)
Karel van de Graaf (1950) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tot 2007 werkzaam als radio- en televisiepresentator en politiek journalist bij de AVRO. In de periode 1969 - 1985 was hij programmamaker, presentator en producer bij de Jeugdafdeling Radio van de AVRO. Hij presenteerde radioprogramma's zoals: ''Op een klein stationnetje'', ''Met het oog op morgen'' en ''Nachtdienst''.Tevens was hij dj op Hilversum 3. Als televisieprogrammamaker en -presentator werd hij bekend met ''Karel'' en brak hij door bij het grote publiek met actualiteitenrubrieken als ''Televisier'', ''Netwerk'' en ''Een Vandaag". Hij voerde gesprekken met de Minister President (1996 - 2007) en presenteerde uitzendingen in het kader van de gezamenlijke omroepen, waaronder de Golfoorlog (1991), de verkiezingsuitzendingen (1995), 9/11, (2001) en de Tsunami (2004). In september nam hij afscheid van de AVRO en is sindsdien werkzaam bij Ecocern als director corporate communications en als communicatieadviseur bij KPN. Sinds 1994 is de heer Van de Graaf ambassadeur van de Stichting Valk (VliegAngstbestrijding Leidse Universiteit en KLM). Tevens is hij lid van het comité van aanbeveling van het Toon Hermans Huis te Amersfoort en ambassadeur van het Armandomuseum te Amersfoort.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort