Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
29 april 2009


--Persbericht-

Harmoniseren van aanbesteding schept kansen voor bedrijfsleven

De gemeente Oost Gelre heeft samen met de Achterhoekse gemeenten afspraken gemaakt over de aanbesteding van diensten en werken. Aangevuld met een aantal andere afspraken biedt dat het Achterhoekse bedrijfsleven meer kansen om mee te dingen naar opdrachten van de gemeente.

De afspraken vloeien voort uit het aanvalsplan Achterhoek Authentiek anders. Door als Achterhoekse gemeenten op gelijke wijze de aanbestedingen uit te voeren is het voor lokale en regionale bedrijven eenvoudiger om in te schrijven. Aanbestedingen kunnen op veel zaken betrekking hebben. Van het vegen van straten tot het schilderen van gemeentelijke panden, de aanschaf van computers of de aanleg van wegen. Afhankelijk van de bedragen die er mee gemoeid zijn past daar een bepaalde vorm van aanbesteden bij, variërend van het onderhands aanbesteden tot het openbaar en Europees aanbesteden.

Drempelbedragen verhoogd
Voor deze vormen van aanbesteding zijn zogenaamde drempelbedragen vastgesteld, die nu voor alle Achterhoekse gemeenten hetzelfde zijn. Deze drempelbedragen zijn verhoogd om de mogelijkheden voor toepassing van de aanbestedingsvormen te verruimen. Eén van de aanbestedingsvormen die hierdoor wordt verruimd is het meervoudig onderhands aanbesteden. Daarbij kan de gemeente een aantal bedrijven uitnodigen een offerte uit te brengen en daaruit een keus te maken. De gemeente bepaalt dus zelf met wie ze daarover in onderhandeling gaat. Het gaat om aanbestedingen met een waarde tot E 206.000,- bij diensten en E 500.000,- bij werken. Voor de gemeente heeft dit als voordeel dat ze lokale of regionale partijen actief bij de aanbesteding kan betrekken en daarbij beter kan sturen op de verwachte prestaties. Immers als een opdrachtnemer onvoldoende presteert kan hij bij een volgende aanbesteding overgeslagen worden. Dit in tegenstelling tot een openbare aanbesteding, waar iedereen steeds weer opnieuw kan inschrijven en meedingen.

Voorlichting
Een andere maatregelen is bijvoorbeeld het vereenvoudigen van de inschrijving zelf. Daarnaast gaan de gemeenten meer doen om lokale en regionale bedrijven te attenderen op aanbestedingen. Ook wordt een extra inspanning geleverd om bedrijven in dit traject te begeleiden middels duidelijke voorlichting en kennisoverdracht. Het blijkt dat er voor veel lokale bedrijven een barrière is om mee te doen aan aanbestedingsprocedures van de overheid. De gemeenten willen die barrière wegnemen en bedrijven meer stimuleren mee te doen. In 2008 hebben alle Achterhoekse gemeenten al gezamenlijk de Algemene Inkoopvoorwaarden Achterhoekse Gemeenten vastgesteld. Ook dit draagt bij aan een toegankelijker en éénduidiger inkoopbeleid van de gemeenten.

Het vaststellen van de drempelbedragen sluit wat betreft de gemeente Oost Gelre aan bij het initiatiefvoorstel van het CDA dat in de raadsvergadering van 14 april werd ingebracht over dit onderwerp. De gemeenteraad neemt in de raadsvergadering van 7 juli een besluit over de maatregelen die de samenwerkende Achterhoekse gemeenten nu voorstellen.

Alle acties opgeteld is de verwachting dat de maatregelen uit het aanvalsplan "Achterhoek Authentiek Anders" bijdragen aan de kansen voor lokale en regionale partijen om mee te dingen bij aanbestedingen. Niet in de laatste plaats is het natuurlijk aan de Achterhoekse bedrijven om deze kansen ook te pakken.

Noot aan de redactie: Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 39 35 52.
-----------------------


---- --