Gemeente Beverwijk


Koninklijke onderscheidingen 2009 gemeente Beverwijk

Op woensdag 29 april 2009 vond de 'lintjesregen' plaats in de raadzaal van het Stadskantoor. Burgemeester J.F.C. van Leeuwen reikte de Koninklijke Onderscheidingen uit aan vijf inwoners van de gemeente Beverwijk. De volgende personen kregen een welverdiende onderscheiding:


- de heer P.Th.J.M. van Dinther

- mevrouw J.J. Romeijn-van Dijk

- mevrouw M. Mak-Kalkman

- de heer G.N.J. Rijs

- de heer N.M. Dijkstra

De heer P.Th.J.M. van Dinther spant zich al ruim 20 jaar als oprichter, voorzitter en coördinator van de Stichting Nationaal Zieken- en Gehandicaptenwerk op een bijzondere wijze in voor het mogelijk maken van diverse activiteiten en hulpprojecten voor met name instellingen en voorzieningen voor gehandicapte kinderen in Beverwijk en directe omgeving. Met zijn enthousiaste inzet en toewijding voor het werk van genoemde stichting en zijn grote sociale betrokkenheid bij de mensen waarmee hij in zijn werk en privé-leven in aanraking komt, heeft Van Dinther zich buitengewoon verdienstelijk gemaakt voor het Beverwijkse gemeenschapsleven. De heer Van Dinther wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw J.J. Romeijn-van Dijk heeft zich de achterliggende 20 jaar zeer actief getoond als vrijwilligster in een aantal bestuurs- en andere functies binnen kerk en vrouwenbond in Beverwijk. Zij heeft deze functies met veel inzet en enthousiasme bekleed en is daarin een voorbeeld voor anderen geweest. Nog meer in het oog springt haar sterke sociale betrokkenheid bij mensen in haar omgeving en binnen haar (schoon)familie. Zij is begaan met anderen en trekt zich het lot aan van mensen die het minder hebben, in nood zitten of om welke reden dan ook op enig moment in de knel zitten. Vanuit haar medemenselijkheid en haar onbaatzuchtige houding heeft mevrouw zo velen een stuk op zijn of haar levensweg vergezeld en hen waar mogelijk met raad en daad gesteund en ondersteund. Zij heeft zich daardoor buitengewoon verdienstelijk gemaakt binnen de lokale Beverwijkse gemeenschap en is voor velen een trouwe steun en toeverlaat (geweest). Mevrouw Romeijn-van Dijk wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw M. Mak-Kalkman zet zich als vrijwilligster met een grote betrokkenheid inmiddels al ruim een kwart eeuw in uiteenlopende bestuurs- en andere functies in voor de kunst en cultuur binnen de gemeente Beverwijk. Daarnaast heeft zij ook tijdens een 14 jaar durende bestuurlijke periode binnen vooral de lokale, Christelijke Vrouwenbond haar sporen ruimschoots verdiend. Op beide terreinen van het plaatselijke gemeenschapsleven heeft mevrouw Mak-Kalkman zich met haar enthousiaste inzet en niet-aflatende toewijding, ontwikkeld tot een geliefde persoonlijkheid en tot een maatschappelijk gezien, bijzonder verdienstelijk persoon. Mevrouw Mak-Kalkman wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer G.N.J. Rijs heeft zich gedurende zijn ruim 31 jaar durende loopbaan binnen de organisatie van de Rabobank met een grote persoonlijke inzet en met gebruikmaking van zijn visie en kwaliteiten op een bijzondere wijze gemanifesteerd ten dienste van genoemde organisatie en ten bate van de samenleving. Vooral waar het de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf door jongere- en startende ondernemers betreft. Daarnaast heeft de heer Rijs zich van 1979 tot nu met een grote betrokkenheid en toewijding in diverse bestuurs- en andere functies ingezet voor het in de breedte ontwikkelen van de golfsport in ons land. Tot slot is de heer Rijs door zijn opvallende, menselijke betrokkenheid gaandeweg de jaren een belangrijke steun en toeverlaat geweest in familie- of zakelijk verband en binnen de vriendenkring en daarbuiten. De heer Rijs wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer N.M. Dijkstra heeft zich de achterliggende 40 jaar maatschappelijk zeer actief getoond binnen het Beverwijkse gemeenschapsleven. Ten eerste heeft hij vanaf 1967 ruim een kwart eeuw zijn beste krachten gegeven aan de volkshuisvesting in Beverwijk in de vorm van zijn bestuurslidmaatschap binnen de toenmalige Beverwijkse woningbouwvereniging Goed Wonen. Daarnaast zet hij zich sinds het begin van de jaren '90 tot de dag van vandaag voor verschillende bestuurs- en andere functies in voor de plaatselijke afdeling van de ANBO. Met zijn toewijding en niet-aflatende betrokkenheid bij anderen, heeft de heer Dijkstra zicht ontpopt tot een steunpilaar binnen beide genoemde maatschappelijke organisaties, waar hij zich in Beverwijk gedurende in totaal vier decennia voor heeft ingezet. De heer Dijkstra wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.