Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200800948/1
datum van uitspraak: woensdag 29 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Kustzone Polderwijk" van de gemeente Zeewolde) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van het bestemmingsplan "Kustzone Polderwijk" van de gemeente Zeewolde. Het plan maakt de aanleg van stranden en een eiland met daarbij recreatieve voorzieningen, een start- en finisheiland voor een zeilschool, mogelijk in het gebied 'Wolderwijd en Nuldernauw'. Een gedeelte van het eiland is bedoeld voor natuurontwikkeling. Dit gebied is aangewezen als zogenoemd Vogelrichtlijngebied. De vereniging Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe is het niet eens met het bestemmingsplan en is tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vreest dat de kleine zwaan en de tafeleend zullen worden verstoord door de recreanten die het gebied bezoeken. De zwaan en de eend gebruiken het gebied in de winter als rust- en overwinteringsgebied. De Vogelbeschermingswacht is dan ook van mening dat er een zogenoemde `passende beoordeling' had moeten worden gemaakt, omdat de werkzaamheden significante gevolgen hebben voor het natuurgebied. Het provinciebestuur heeft zich juist op het standpunt gesteld dat deze passende beoordeling niet nodig was, omdat significante gevolgen met zekerheid kunnen worden uitgesloten. De zaak is op 26 januari jl. op zitting behandeld.
2. 200803143/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 29 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor kolencentrale op Maasvlakte) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Electrabel Nederland voor een nieuwe energiecentrale aan de Missouriweg op de Maasvlakte in Rotterdam. In de centrale worden biomassa en kolen verbrand voor de productie van elektriciteit. Onder meer Greenpeace Nederland en de Stichting Natuur en Milieu (SNM) zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat Nederland met de bouw van de kolencentrale de emissieplafonds voor stikstofoxiden en zwaveldioxiden zal overschrijden. SNM vindt dat daarom in de vergunningen strengere eisen hadden moeten worden gesteld aan de uitstoot van deze stoffen. Volgens Greenpeace had de provincie de vergunning zelfs moeten weigeren. De Raad van State heeft partijen op 12 maart jl. medegedeeld dat hij van plan is prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in Luxemburg over de uitleg van onder meer de bepalingen in de NEC-richtlijn ('National Emission Ceilings'). In deze richtlijn zijn voor de lidstaten van de Europese Unie emissieplafonds opgenomen voor stikstofoxiden en zwaveldioxiden. Greenpeace, de Stichting Natuur en Milieu en het provinciebestuur hebben begin april gereageerd op het voornemen van de Raad van State om prejudiciële vragen te stellen. De zaak is op 17 februari jl. op zitting behandeld. Zie eveneens de uitspraken met de zaaknummers 200708144/1 en 200800181/1 die de Raad van State ook op 29 april 2009 openbaar maakt. Deze zaken gaan over milieuvergunningen voor energiecentrales van E.On en RWE op de Maasvlakte en aan de Eemshaven. Ook in die zaken heeft de Raad van State partijen medegedeeld dat hij van plan is prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie in Luxemburg.
3. 200804338/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 29 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Intrekking milieuvergunning voor scheepswerf in Maastricht) Uitspraak over de intrekking door het college van gedeputeerde staten van Limburg van de milieuvergunning voor een scheepswerf aan de Klipperweg in Maastricht. Het provinciebestuur heeft de vergunning ingetrokken op grond van een advies van het Bureau Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bureau Bibob). Het intrekkingsbesluit is gericht aan Meybama B.V. die volgens het provinciebestuur op dat moment houdster van de vergunning was. Scheepswerf Maastricht is het niet eens met de intrekking van de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens Scheepswerf Maastricht had het provinciebestuur de vergunning niet mogen intrekken, omdat op het moment van intrekking niet Meybama B.V. maar de Scheepswerf Maastricht zelf houdster van de vergunning was. Scheepswerf Maastricht betwist zelfs dat Meybama B.V. ooit houdster van de vergunning is geweest. Het provinciebestuur heeft volgens haar dus niet goed onderzocht wie op dat moment de werf exploiteerde. De zaak is op 14 april jl. op zitting behandeld.
4. 200805496/1
datum van uitspraak: woensdag 29 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Geen wijziging bestemmingen voor kampeerterrein op Terschelling) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Terschelling om de bestemming van twee percelen bij een bestaande camping te wijzigen in 'kampeerterrein'. Het gaat om percelen die nu nog in agrarisch gebied liggen. De eigenaar van de camping had om de wijziging verzocht. Hij wil zijn camping uitbreiden met een van deze percelen. Op het andere perceel parkeren bezoekers van de camping. De eigenaar wil dat dit perceel ook de bestemming 'kampeerterrein' krijgt. Het college heeft zijn verzoek afgewezen onder meer omdat de totale oppervlakte aan kampeerterrein op Terschelling niet mag toenemen. Dit is in strijd met het gemeentelijk beleid, aldus het gemeentebestuur. De eigenaar vindt dat het gemeentebestuur zijn verzoek niet had mogen weigeren, omdat het college de uitbreiding van het natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer wèl heeft toegestaan. De uitspraak gaat ook over de afwijzing door het gemeentebestuur van het verzoek om tien toeristische standplaatsen op de camping om te zetten in jaarstandplaatsen. In het beleid van het gemeentebestuur staat dat de oppervlakte aan kampeerterreinen op het hele eiland gelijk moet worden verdeeld tussen toeristische kampeerplaatsen en jaarstandplaatsen. Verdeling van beschikbare ruimte vindt plaats door middel van verloting onder belangstellende campinghouders. Het college vindt dat de beschikbare ruimte in dit geval te weinig is om tot verloting over te gaan. De eigenaar van de camping is het daar niet mee eens. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 10 maart jl. op zitting behandeld.
5. 200806215/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 29 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Golfbaan "De Turfvaert" in Rijsbergen) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Zundert heeft verleend voor de ontwikkeling van golfbaan "De Turfvaert" in Rijsbergen. De vrijstelling maakt de aanleg van de golfbaan mogelijk. De golfbaan wordt begrensd door de Ettenseweg, Bredaseweg, camping Fort Oranje en De Turfvaart. Een omwonende is tegen de vrijstelling in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zijn bezwaar is vooral gericht tegen de plaats waar de driving range komt. In het bijzonder heeft hij bezwaar tegen het feit dat de richting waarin wordt geslagen niet haaks, maar evenwijdig aan zijn naastgelegen grondgebied is. De exploitant van de golfbaan heeft aangegeven maatregelen te hebben genomen ter bescherming van het perceel van de omwonende. De driving range is langer en smaller gemaakt en er wordt een vangnet van 12 meter hoog geplaatst. Volgens het gemeentebestuur is de kans gering dat de omwonende last zal hebben van golfballen op zijn perceel, zodat hij de vrijstelling mocht verlenen. De zaak is op 14 april jl. op zitting behandeld.
6. 200807346/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 29 april 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Locatie voor ondergrondse afvalcontainer in Haarlem) Uitspraak over de aanwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Haarlem van een locatie voor een ondergrondse afvalcontainer in de Van der Duijnstraat in Haarlem. Bewoners van delen van de Dickmansstraat, Rollandslaan en Van der Duijnstraat mogen hun huishoudelijk afval in deze container storten. Twee omwonenden zijn het niet eens met de gekozen locatie, die tegenover hun woningen ligt. Zij vinden dat het gemeentebestuur voor een locatie in de Dickmansstraat had moeten kiezen. Deze locatie zou geschikter zijn, omdat de afvalcontainer daar tussen twee blinde muren kan worden geplaatst. Volgens hen heeft het gemeentebestuur de loopafstand naar deze alternatieve locatie niet goed berekend. Ook zou uit informatie van KPN Telecom en NUON blijken dat de kabels en leidingen die daar in de grond liggen zonder moeite kunnen worden verwijderd. De zaak is op 15 april jl. op zitting behandeld.
7. 200807988/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 29 april 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor raadslid om bouwwerken af te breken in Valkenswaard) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft opgelegd aan een inwoner van die gemeente. De dwangsom heeft betrekking op enkele bouwwerken op het terrein van de man, die daar volgens de gemeente illegaal staan, en op de vermeende illegale bewoning van een paardenstal die tot woning is omgebouwd. In die woning woont de vader van de man. Deze zaak heeft de aandacht van de regionale media getrokken, omdat de man lid is van de gemeenteraad van Valkenswaard. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in september 2008 dat de man de tot woning verbouwde paardenstal ongeschikt moet maken voor bewoning, omdat deze zonder vergunning is verbouwd. Het gemeentebestuur heeft zich volgens de rechtbank ten aanzien van de plantenkas, houtopslag, twee overkappingen/carports en een berging terecht op het standpunt gesteld dat deze moeten worden afgebroken, omdat ook deze zonder vergunning zouden zijn gebouwd. Ook de dwangsom die de man kreeg opgelegd omdat er in de verbouwde paardenstal wordt gewoond, is volgens de rechtbank terecht. Het bestemmingsplan zou bewoning daar niet toelaten. De man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de man is niet na te gaan of er vergunningen zijn verleend voor de bouwwerken, omdat de gemeente haar vergunningenbestand niet op orde heeft. Daarnaast is hij van mening dat er zich in dit geval bijzondere omstandigheden voordoen die aanleiding voor de gemeente had moeten zijn om af te zien van het opleggen van de dwangsom. De dwangsom staat volgens hem ook nog eens niet in verhouding tot de zwaarte van het belang dat zou zijn geschonden. De zaak is op 2 april jl. op zitting behandeld. pagina: 1