Gemeente Schiedam



Tramplus rondom station officieel in gebruik genomen


29 april 2009

Wethouder Haan wijst RET nogmaals op geluidsoverlast

Samen met een groot aantal omwonenden hebben Stadsregio, RET en gemeente Schiedam op vrijdag 24 april de officiële ingebruikname van de Schiedam-Vlaardingenlijn rondom het station gevierd. Met de oplevering van dit stuk tracé van de tramlijn is Station Schiedam Centrum een nog belangrijker openbaar vervoersknooppunt in de regio geworden waar trein, metro, bus en tram samen komen.

De feestelijke bijeenkomst had grotendeels een groen karakter. Met het plaatsen van een grasmat namen wethouder Yorick Haan van Verkeer en Vervoer en Pedro Peters, directeur RET, symbolisch dit deel van de tramlijn in gebruik. Daarnaast werd de wandelboulevard langs het water opgefleurd met een aantal grote plantenbakken, waarvan de laatste gezamenlijk werd gevuld door de beide bestuurders en Aad Hoogstad, één van de vele actieve bewoners uit Oost. Hiermee werd een gebaar gemaakt naar de omwonenden, die sinds het moment dat de tram door de Overschiesestraat rijdt, last hebben van het piepende geluid dat de trams maken als zij de bocht nemen.

Pedro Peters (RET), wethouder Yorick Haan en bewoner Aad Hoogstad heffen gezamenlijk het glas op officiële ingebruikname van de Schiedam-Vlaardingenlijn rondom het station. Foto: Leendert van der Waal

Ondanks diverse maatregelen en druk van de gemeente heeft de RET nog altijd geen eind kunnen maken aan dit geluidsprobleem. Wethouder Yorick Haan vestigde in zijn toespraak nogmaals de aandacht hierop door te stellen dat Tramplus voor de gemeente Schiedam nog niet opgeleverd is zolang het probleem van de geluidsoverlast niet is opgelost. Hij kreeg bijval van omwonende Arie Scheer die de wethouder namens de Vereniging van Eigenaren Hollandia een petitie aanbood om druk te blijven uitoefenen op de RET. Haan voegde meteen de daad bij het woord en gaf de petitie ter plekke door aan Pedro Peters, die toezegde dat RET zich zal blijven inzetten om het probleem naar tevredenheid op te lossen. Volgens Peters moeten de omwonenden op korte termijn het effect merken van de inspanningen van de RET.

Na afloop van het officiële gedeelte, dat werd verlevendigd door een aantal mimespelers, brachten de aanwezigen gezamenlijk een toast uit op de Schiedam-Vlaardingenlijn. De lijn maakt deel uit van het TramPlus-concept, een regionaal tramsysteem dat de reizigers sneller en comfortabeler op hun bestemming brengt.