Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


BES eilanden fiscale concurrenten Curaçao

Wednesday, 29 April 2009 00:00

Bij het bezoek van de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën begin februari 2009 aan de Nederlandse Antillen is door hem aangekondigd dat na de situatie in ogenschouw te hebben genomen, de BES eilanden het beste gediend zijn met een eenvoudig fiscaal stelsel waarbij sprake is van lage tarieven en waarbij een verschuiving plaats vindt van directe naar indirecte belastingen.

De VBC heeft toen publiekelijk haar bezorgdheid geuit dat de BES eilanden fiscale concurrenten van Curaçao zullen worden met alle gevolgen van dien voor de Curaçaose economie. Voor de VBC baarde deze ontwikkeling zorgen temeer daar het Curaçaose bedrijfsleven al jaren pleit voor herstructurering van ons ingewikkeld en daardoor contra productief belastingstelsel langs exact dezelfde de lijnen waarop het voorgestelde systeem van de BES eilanden is gebaseerd. Door gebrek aan visie en daadkracht is echter nauwelijks concrete actie ondernomen en nu dreigt Curaçao achter het net te gaan vissen.

De Nederlands Antilliaanse Staatssecretaris van Financiën belast met fiscale zaken heeft indertijd gesteld dat er niets aan de hand is en dat de VBC paniek zaait.

Wat blijkt nu? Vorige week heeft de Gedeputeerde van Financiën van Bonaire concreet de hoofdlijnen van het nieuwe fiscale stelsel van de BES eilanden bekend gemaakt:

* de winstbelasting wordt 0% (afgeschaft), in plaats daarvan wordt een vastgoed en opbrengstenbelasting ingevoerd.
* de loon/inkomsten belasting wordt 10% en een belastingvrije som van $10.000

* de invoerrechten wordt 0%

* de OB wordt een ABB waarvan het tarief 8,5% gaat bedragen ( OB en invoerrechten worden als het ware samengevoegd) om cumulatie te minimaliseren

Het is duidelijk dat de BES eilanden visie en voortvarendheid tonen door een droom belastingstelsel te ontwerpen. Dit in tegenstelling tot Curaçao dat kennelijk in een fiscale winterslaap is gedompeld.

De VBC richt zich thans publiekelijk tot de Minister van Financiën met de volgende vragen:

* welke gevolgen zal het BES stelsel bij invoering hebben op de financieel-economische ontwikkeling van Curaçao en haar concurrentiepositie?

* gaan er nu eindelijk acties worden ondernomen, en zo ja: welke en wanneer?

* hoe komt het dat het de BES eilanden wel lukt om in betrekkelijk korte termijn een zeer aantrekkelijk belastingstelsel te ontwerpen terwijl Curaçao al jaren alleen in de discussie en voornemens fase blijft steken?

Curaçao, 29 april 2009

Bestuur VBC