Vademecum Historische Bouwmaterialen; nu al een standaardwerk


Een fantastisch naslagwerk voor de restauratie- en museumwereld

ARNHEM, 20090429 -- Op vrijdag 24 april werd op de restauratiebeurs in 's Hertogenbosch het Vademecum historische bouwmaterialen, installaties en infrastructuur gepresenteerd. Maar liefst acht jaar werkte bouwkundige Piet Bot van het Nederlands Openluchtmuseum aan dit lijvige boek dat nu al als standaardwerk wordt betiteld. Het rijk geïllustreerde boek voorziet in een grote behoefte aan betrouwbare informatie over historische bouwmaterialen, met name voor de periode 1830-2005. Dit vademecum is een echte `must have' voor bouwhistorici en anderen geïnteresseerden die een juist inzicht willen krijgen in dateringen van materialen en installaties, toegepast in gebouwen met een vaak lastige gebruiksgeschiedenis.

Recent verleden roept vragen op
Het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem verwerft sinds de tweede helft van de jaren '90 historische gebouwen uit een veel recenter verleden: een gebouw van de Kruisvereniging uit 1955, arbeidershuisjes uit een straat in Tilburg uit de jaren '50 en '70, een Molukse barak zoals die begin jaren '50 bewoond werd, en nog onlangs een door Rietveld ontworpen vakantiehuisje uit 1951. De bouwkundigen van het museum werden bij het bouwhistorisch onderzoek geconfronteerd met materialen als ocriet en cellenbeton; `jonge' materialen waarvan de historische kennis tot dan toe ontbrak.

Hoe oud is triplex?
Wanneer kwamen spaanplaat, hardboard en andere plaatmaterialen op de markt? Is die achterwand van dat mooie kabinet nu wel of niet origineel? Dit vademecum, het levenswerk van de aan het Nederlands Openluchtmuseum verbonden auteur Piet Bot, geeft antwoorden op vele vragen. Ook raadsels omtrent de oorsprong of ouderdom van relatief moderne materialen zoals beton, kalkzandsteen, aluminium, bakeliet, pvc, dubbelglas en isolatie worden opgelost.

Wat begon als een verzameling sprokkelingen, groeide in de loop van acht jaar uit tot een totaalboek. Vandaar dat ook de ontwikkeling van bouwgerelateerde onderwerpen als wegen en vervoer, energie, installaties voor watervoorziening, verwarming, verlichting en communicatie zijn beschreven. Ook schroomt de auteur niet om het bouwonderwijs en het verschijnen van publicaties in relatie met bouwmaterialen te bespreken.Als bron zijn onder meer bouwbladen doorzocht vanaf 1840 tot 1990 en hebben circa honderd (!) bedrijven en instellingen meegewerkt.

Van baksteen tot behang
Een greep uit de inhoud: Natuursteen / Baksteen en dakpannen / Materialen voor mortel, wand-, plafond en vloerafwerking / Kunststeen / Chemie en kunststoffen / Hout / IJzer- en staalconstructies / Beton / Funderingstechniek / Systeemvloeren / Dakbedekkingsmaterialen / Tegels, aardewerk en porselein / Glas / Verf en pigmenten / Behangels en vloerbedekking / Verwarming / Water en sanitair / Energie en installatietechniek / Verlichting / Communicatie.

Met dank aan
De uitgave kwam tot stand mede dankzij financiële steun van:
* Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
* Prins Bernhard Cultuurfonds
* Vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum

De auteur
Piet Bot (1954) is een man van de praktijk. Na een opleiding tot timmerman gevolgd door de MTS was hij onder meer werkzaam als bouwkundig tekenaar (restauratie) bij een architectenbureau en werkte hij bij de Rijksgebouwendienst onder meer aan het bouwhistorisch onderzoek van het Catshuis. Hij werkt sinds 1988 als bouwkundig medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Auteur: Piet Bot
Titel: Vademecum van historische bouwmaterialen
installaties en infrastructuur
UitgeverUitgeverij Veerhuis bv
Hardcover, gebonden, 800 pagina's, rijk geïllustreerd in full-colour
ISBN 978-90-8730-021-0
Prijs ¤ 79,95
Bestellen via www.uitgeverijveerhuis.nl of in de museumwinkel van het Nederlands Openluchtmuseum.





Ingezonden persbericht