Ingezonden persbericht


Leine & Roebana en Chassé Theater Breda
organiseren danceBreda.nu

Persbericht, 7 april 2009

In het kader van de jaarlijkse Internationale Dansdag organiseren dansgezelschap Leine & Roebana en het Chassé Theater in Breda op woensdag 29 april een dansdag voor jongeren uit Breda en omgeving: danceBreda.nu.

Dansliefhebbers van 16 tot 24 jaar van alle achtergronden komen samen om met en voor elkaar te dansen. Tijdens een workshop en een wedstrijd kunnen ze hun dans- en choreografie kwaliteiten tonen. In de deskundige jury zitten onder andere de Leine & Roebana dansers Uri Eugenio (Leine & Roebana én So You Think You Can Dance) en Tim Persent, danser bij Leine & Roebana.

De middag begint met een 2 uur durende gratis workshop, verzorgd door Uri Eugenio en Heather Ware (Leine & Roebana), om jongeren kennis te laten maken met de eigenzinnige danstaal van Leine & Roebana. In het tweede deel van de middag tonen de deelnemers hun zelfgemaakte choreografie voor één tot drie personen. De choreografie van maximaal 60 seconden moet als basis de Leine & Roebana bewegingsfrase bevatten die ze van te voren via www.danceBreda.nu kunnen leren. De dag wordt afgesloten met een speciale choreografie en prijzen voor de beste deelnemers, waaronder een Wii spelcomputer en vrijkaartjes voor dansvoorstellingen in het Chassé Theater en VIP kaarten voor de première van Leine & Roebana.

Aanmelding
Alle jongeren van 16 tot 24 jaar met een passie voor dans kunnen zich aanmelden; ervaring is geen vereiste, enthousiasme wel. Aanmelden kan via www.danceBreda.nu. Deelname is gratis.

Alba Barral Fernandez in Sporen
foto: Deen van Meer

Internationale Dansdag
Sinds 1982 wordt ieder jaar op 29 april de Internationale Dag van de Dans gevierd. De dag werd ingevoerd door het Internationale Dans Comité van het Internationaal Theater Instituut (ITI / UNESCO) en herdenkt de verjaardag van Jean-Georges Noverre (°1727), die met zijn ballet d'action beschouwd wordt als een belangrijke vernieuwer van de balletdans. Het idee achter de Dansdag is om het universele karakter van de dans te vieren. Ieder jaar wordt een boodschap van een bekende danspersoonlijkheid de wereld ingestuurd. Dit jaar van de hand van choreograaf Akram Khan. (http://iti-worldwide.org)

Artist in residence
Het choreografenduo Leine & Roebana is sinds 1997 vaste gast in het Chassé Theater, en vanaf 2009 verbonden aan het Chassé Theater als artist in residence. Zo vormt het theater vaste montage- en premièreplaats en zullen zij locatieprojecten, met professionals en niet-professionals realiseren. Voor 2012 staat een kleinschalig dansplatform op de planning. De choreografen zijn als gastcurators betrokken bij de dansprogrammering van seizoen 2010/2011.

Over Leine & Roebana
De grondleggers van Leine & Roebana ('89); Andrea Leine en Harijono Roebana, ontwikkelden een unieke eigen danstaal, gebaseerd op expressie in pure beweging en menselijke emotie. De wisselwerking tussen dans en muziek, in samenwerking met musici en componisten, is essentieel in hun werk en heeft vele bijzondere dans- en muziekproducties voortgebracht. Het werk is verschillende malen met prijzen bekroond en uitgevoerd op internationale podia in o.a. Europa, Canada en Noord- en Zuid Amerika.

noot voor de redactie,