Gemeente Achtkarspelen


Gemeentekantoor wordt âHuis der gemeenteâ

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen heeft ingestemd met de verbouwplannen voor het gemeentehuis. Het ontwerp van Van Manen en Zwart Architecten voorziet in een aanbouw aan de vleugel aan de voorkant van het gemeentehuis. In de aanbouw komt een multifunctionele ruimte die onder andere als raadszaal gebruikt kan worden.

De gemeente Achtkarspelen wil het gemeentekantoor omvormen tot een open en extern gericht âhuis der gemeenteâ. Het gemeentehuis moet een ontmoetingsplek vormen voor alle inwoners van de gemeente en de band tussen burger, politiek en bestuur versterken.
Van Manen en Zwart Architecten hebben het ontwerp voor de verbouwing van het gemeentehuis gemaakt. Met dit ontwerp wordt de (multi)functionaliteit en de kwaliteit van de service aan de burger aanzienlijk verbeterd. Bovendien wordt de veiligheid voor bezoekers en personeel verhoogd. Het aantal parkeerplaatsen voor bezoekers wordt met zes stuks uitgebreid.
Door in de nieuwe aanbouw een multifunctionele ruimte te creëren en een publieksruimte, ontstaat plaats voor een nieuwe publieksbalie in de centrale hal van het gemeentehuis. De nieuwe balie integreert alle baliefuncties die nu nog verspreid zijn in het gemeentehuis (burgerzaken, belastingen, sociale zaken, beheer en bouwen en milieu).

De totale kosten voor de verbouwing zijn geraamd op ⬠2.905.000. Als de gemeenteraad instemt met de plannen, wordt de raad gevraagd om een aanvullend krediet beschikbaar te stellen van ⬠555.000. Eerder stelde raad al ⬠2.350.000 beschikbaar voor de verbouwing van het gemeentehuis.

De gemeenteraad wordt gevraagd een keuze te maken over de duurzaamheidseisen die aan het verbouwde gemeentehuis worden gesteld. Het gemeentehuis gaat minimaal voldoen aan de standaard duurzaamheidseisen, zoals gesteld in het Bouwbesluit. Maar de raad kan ook kiezen voor een energie A label of A++ label. Deze varianten kosten respectievelijk ⬠350.000 of tussen de ⬠700.000 en â¬
1.000.000 extra.

Het gemeentekantoor kampt momenteel met een nijpend ruimtegebrek. Publieksruimtes voldoen niet aan de eisen met betrekking tot moderne dienstverlening en veiligheid. Bovendien zijn er te weinig werk- en vergaderruimtes voor het gemeentepersoneel.