International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 28 april 2009

Iwana Chronis gaat Hubert Bals Fonds leiden

Het International Film Festival Rotterdam heeft Iwana Chronis aangesteld als hoofd van het Hubert Bals Fonds. Chronis begint op 1 juni 2009 als fondsmanager. Ze neemt deze positie over van Bianca Taal, die het fonds leidde van 2007 tot maart 2009 toen ze het IFFR verliet voor een aanstelling bij het Binger Filmlab in Amsterdam.

Iwana Chronis (1977) heeft uitgebreide werkervaring in het combineren van cultuur en internationale ontwikkeling. Ze studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en Sociale Theorie aan de Universiteit van Melbourne (Australië). Na stages bij onder meer het International Film Festival Rotterdam, het International Documentary Festival Amsterdam en het hoofdkwartier van de UNESCO in Parijs (Frankrijk), leidde ze van 2005 tot 2008 het Cultural Emergency Response (CER) programma van het Prins Claus Fonds. Het CER is een noodhulpprogramma voor internationaal cultureel erfgoed dat beschadigd of vernietigd is door conflict of natuurgeweld. Tijdens die periode werkte ze samen met de CineMart van het IFFR met betrekking tot de Prins Claus Fonds Film Grant. De Prins Claus Fonds Film Grant wordt jaarlijks door een internationale vakjury toegekend aan het CineMart-project van een filmmaker uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of de Caraïben. Het winnende project onderscheidt zich door een uitmuntend concept en innovatieve kwaliteit.

Momenteel werkt Iwana Chronis als coördinator programmapartners van het Movies that Matter Festival (Den Haag) en als commissiesecretaris van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (Amsterdam).

Directeur Rutger Wolfson van het International Film Festival Rotterdam zegt over de aanstelling: "Ik ben zeer verheugd over de aanstelling van Iwana Chronis als manager van het Hubert Bals Fonds. Met haar opleiding en werkervaring zal ze in Nederland het draagvlak van het Hubert Bals Fonds weten te vergroten en zal ze internationaal een uitstekende ambassadeur van het fonds zijn. Nu de Nederlandse overheid zijn bijdrage aan het Fonds voor de komende jaren heeft vastgelegd, zal zij zich ook concentreren op het uitbreiden van publiek voor door het Fonds ondersteunde films in het land van herkomst."

Profiel van het Hubert Bals Fonds

Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiële aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de 750 projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer ¤ 1,2 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal ¤ 10.000 voor scenario-ontwikkeling, ¤ 20.000 voor digitale productie, ¤ 30.000 voor postproductie en ¤ 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, Hubert Bals Fonds Awards, Hubert Bals Fonds Plus Het Hubert Bals Fonds verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in Ethiopië, Vietnam en Costa Rica. In Armenië en India neemt het fonds deel aan coproductiebijeenkomsten en kent daar aan het beste filmproject de Hubert Bals Fonds Award toe. Met het Hubert Bals Fonds Plus-programma bevorderen het IFFR en het Nederlands Fonds voor de Film sinds 2006 de betrokkenheid van Nederlandse filmproducenten bij internationale filmprojecten via het HBF-netwerk.

Hubert Bals Fonds Harvest
Het International Film Festival Rotterdam vertoont jaarlijks de meerderheid van het recent gerealiseerde films ondersteund door het Hubert Bals Fonds. In 2009 was in het festivalprogramma een recordoogst van drieëndertig nieuwe HBF-films opgenomen. Recente films waaraan het HBF heeft bijgedragen zijn onder meer Gigante van Adrian Biniez (Zilveren Beer Berlinale 2009), Liverpool van Lisandro Alonso, Opera Jawa van Garin Nugroho, Wonderful Town van Aditya Assarat (VPRO Tiger Award 2008) en 4 Months, 3 Weeks and 2 Days van Cristian Mungiu (Gouden Palm Cannes 2007). Het Hubert Bals Fonds heeft de afgelopen jaar essentiële bijdragen geleverd aan de filmcarrières van onder meer Apichatpong Weerasethakul, Carlos Reygadas, Ariel Rotter, Mamahat Saleh-Haroun, Wang Bing, Lav Diaz en Abolfazl Jalili.

De 39e editie van het International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2010. Meer informatie over het festival, het Hubert Bals Fonds en CineMart is beschikbaar op www.filmfestivalrotterdam.com.

(Einde persbericht)

Noot aan de redactie (