Gemeente De Marne


Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen 2009

Op woensdag 29 april 2009 van dit jaar zijn in de gemeente De Marne vier Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Een vijfde persoon ontving in Den Haag een lintje van de staatsecretaris. Alle voorgedragen personen krijgen de volgende onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor een dergelijke onderscheiding komen personen in aanmerking die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Het gaat om mensen die op een bijzondere manier inhoud geven aan hun activiteiten én hier waardering en erkenning voor krijgen vanuit de samenleving.

De lintjes zijn op woensdagmorgen uitgedeeld aan de volgende personen:
* mevrouw J. Koning-Knol uit Leens

* mevrouw M.M.M. Paagman uit Kloosterburen

* de heer D. Kuiper uit Wehe-den Hoorn

* de heer J.G. Post uit Pieterburen.
Mevrouw Koning-Knol is iemand die zich, sinds 1972, geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen. Zo is zij al 37 jaar actief lid van Passage, de Christelijke-Maatschappelijke Vrouwenbeweging. Maar ook op het gebied van emancipatie, onderwijs, kerkelijk leven, koorzang en politiek is mevrouw Koning-Knol zeer verdienstelijk geweest en nog steeds verdienstelijk. Zo was zij van 1994-2002 raadslid voor het CDA in de gemeente De Marne.

Mevrouw Paagman is sinds 1959 actief op het gebied van EHBO-werk en kerkelijk leven, die ten goede komen aan de (lokale) samenleving. Mevr. Paagman verzorgt al 27 jaar EHBO lessen voor basisschoolleerlingen. Vanaf 1985 tot heden is zij lid van het kerkbestuur van de Rooms-Katholieke Willibrordusparochie te Kloosterburen. Sinds 2001 is zij coördinator van de parochie. Mevrouw Paagman wordt gezien als de stuwende kracht achter de Willibrordusparochie.

De heer Kuiper heeft zich in de periode van 1980 tot 2006 op een bijzondere manier ingezet voor het sociaal-maatschappelijke leven in het dorp Wehe- den Hoorn. Hij was actief voor de Vereniging Dorpsbelangen en de IJsvereniging in Wehe-den Hoorn. Vanaf 1985 tot 2006 was hij oprichter, organisator en hoofd-jurylid van de commissie Zeskamp. Dit is een jaarlijks evenement dat een sterk bindende factor vormt in het lokale sociale leven. Daarnaast was hij medeoprichter en penningmeester van de fietscrossclub De Marnecrossers.

De heer Post is iemand die geruime tijd werkzaamheden heeft verricht op een manier die getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling. In 1979 kwam hij in dienst van timmer- en aannemingsbedrijf Teeninga in Sauwerd. Sinds 1980 heeft hij vele collega's en jongeren opgeleid en sinds 1999 is hij gediplomeerd leermeester restauratiewerken. Vanaf 1993 tot heden is de heer Post vrijwilliger bij de Stichting Wadloopcentrum Pieterburen en vanaf 1999 voorzitter van de gebruikshondensportvereniging Gideon in Groningen.

Naast de vier bovengenoemde personen krijgt ook de heer J.W. Westenberg te Lauwersoog een Koninklijke Onderscheiding. Hij ontvangt deze in Den Haag. Sinds 1984 is de heer Westenberg als vrijwilliger in dienst van het station Lauwersoog van de KNRM. Hij heeft vele jaren gewerkt op de reddingsboot te Lauwersoog. In 2007 is hij aan de wal gaan werken. Dit had tevens te maken met een drukke baan als regio-monteur in dienst van de KNRM. Hij heeft veel veranderingen binnen de KNRM begeleid.