Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

29 APRIL 2009

Expositie `Landbouw in Zeeland' in het Zeeuws Archief

MIDDELBURG ­ `Landbouw in Zeeland 19e en 20e eeuw' is de nieuwe expositie in het Zeeuws Archief, die vanaf vandaag te zien is. Akkerbouw, melkveehouderij en fruitteelt hebben in Zeeland een belangrijke rol gespeeld. In de tentoonstelling gaat veel aandacht uit naar de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder die dit jaar haar 200-jarig bestaan viert. De expositie `Landbouw in Zeeland' is in het Zeeuws Archief te zien tot en met 8 januari 2010, maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand, van 9.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis.

Het 200-jarige jubileum van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder (KMWP) is de aanleiding voor het Zeeuws Archief om een tentoonstelling aan het thema landbouw te wijden. Het rijke archief van de KMWP berust in het Zeeuws Archief, het bijzondere historische beeldmateriaal uit het archief is nu ook online te zien. Van prijswinnende koe in de jaren vijftig tot de nieuwste dorsmachine rond 1900: circa 400 foto's, kaarten en plattegronden zijn digitaal te bekijken in www.archieven.nl. De expositie toont naast deze historische foto's stukken over de oprichting en de bedrijfsvoering en diverse gereedschappen uit het bezit van de KMWP. Bijvoorbeeld het paardenhoofdstel dat gedragen is door het laatste paard van de maatschap, dat in 1964 `met pensioen ging' omdat het werk door machines was overgenomen.

Zeeland (her)ontdekt Amerika
De tentoonstelling `Landbouw in Zeeland' besteedt verder aandacht aan Amerika in het kader van de herdenking van de 400 jaar oude betrekkingen. In de negentiende en twintigste eeuw emigreerden veel boeren en landarbeiders naar Amerika in de hoop op de beter bestaan. In de tentoonstelling zijn van twee families archiefstukken te zien van hun emigratie naar Noord-Amerika. Tevens wordt aandacht besteed aan de mechanisatie van de Zeeuwse landbouw met behulp van gelden uit het Amerikaanse Marshallplan.


- 2009 Jaar van de Tradities -

2009 Jaar van de Tradities
In het kader van `2009 Jaar van de Tradities' gaat de expositie in op klederdrachten en typisch Zeeuwse tradities die te maken hebben met land- en tuinbouw, vee- en fruitteelt. Bijvoorbeeld: het dragen van de voorhoofdsnaald, het `paeremes' met prachtig houtsnijwerk, het ringsteken het fruitcorso. De tentoonstelling `Landbouw in Zeeland' wordt ondersteund door Zeeuwse Vlegel. De tarwe voor het Zeeuwse Vlegel volkorenbrood en andere producten wordt op milieuvriendelijke wijze in Zeeland geteeld. In de archiefwinkel zijn producten van Zeeuwse Vlegel verkrijgbaar.

Landbouwarchieven
In het Zeeuws Archief berusten veel archieven van landbouworganisaties, landbouwscholen en landbouwbedrijven. Eén daarvan is het 200 meter lange archief van de Zeeuwse (later Zuidelijke) Landbouw Maatschappij (ZLM). Van de grote collectie films uit dit archief zijn fragmenten te zien uit 1952, 1971 en 1981, van fokdagen, landbouwdagen, landbouwonderwijs en bezoeken aan diverse landbouwbedrijven, waaronder Loverendale. De N.V. Cultuur Maatschappij Loverendale op Walcheren was een van de eerste biologisch-dynamische landbouwbedrijven ter wereld. Ook dit archief wordt bewaard in het Zeeuws Archief. Verder wordt in de tentoonstelling ruim aandacht geschonken aan diverse vormen van landbouwonderwijs, zoals de landbouwwinterscholen en de ZLM-huishoudscholen.

De expositie `Landbouw in Zeeland 19e en 20e eeuw' is te zien in het Zeeuws Archief tot en met 8 januari 2010, van maandag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand, van 9.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis.

/ / / / / / / / / / / / /

Voor meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anneke van Waarden-Koets, medewerker Educatie & Exposities, telefoon 0118 678800, educatie@zeeuwsarchief.nl

Kijk & Luisterwijzer
Voor het onderwijs verschijnt een Kijk & Luisterwijzer bij de expositie. Deze zal vanaf eind mei beschikbaar zijn.