Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 29 april 2009

Arbeidsinspectie voert inspecties uit binnen de diervoederindustrie

Bestemd voor: de Nederlandse diervoederbedrijven

Van mei tot en met oktober 2009 zal de Arbeidsinspectie inspecties gaan uitvoeren binnen de bakkerijgrondstoffen, de maalderijen en de fabrikanten van nat en droog diervoer, maar niet de drogerijen. In totaal zullen zo'n 130 bedrijven bezocht worden. Omdat de diervoederindustrie van deze drie sectoren de grootste is, zullen de meeste inspecties binnen de diervoedersector plaatsvinden.

Het doel van de inspecties is om iets te doen aan onveilige en ongewenste arbeidsomstandigheden. De inspectie wil daarom allereerst graag zien dat de ondernemer zich realiseert dat de aangetroffen situatie niet is zoals het zou moeten zijn en dat de ondernemer bereid is hier iets aan te doen. Pas daarna zal de inspectie, wanneer de ondernemer niets wil doen, maatregelen moeten nemen.

Indien een inspecteur een gevaarlijke situatie aantreft, zal hij over moeten gaan tot het stilleggen van de machine en het uitdelen van een boete.

De Arbeidsinspectie zal in het bijzonder gaan letten op:
* geluid;

* stof, zowel het gezondheidskundig deel als de explosieveiligheid.

Met betrekking tot geluid is er geen project uitgevoerd door Nevedi en/of het PDV. Dit betekent niet dat u niets kunt doen. Wij adviseren u dan ook om maatregelen te treffen tegen gehoorbeschadiging van uw werknemers en er alert op te zijn dat werknemers de beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen zoals veiligheidsschoenen, stofkapjes/maskers en werkhandschoenen dragen.

Voor wat betreft het gezondheidskundig deel van stof loopt bij de productschappen akkerbouw, diervoeder, tuinbouw en vee, vlees & eieren een vervolg op het project Stof? Pak't Aan! Meer informatie is te vinden op de website www.pakstofaan.nl. Voor de explosieveiligheid van stof wijzen wij u op de ATEX-handleiding van Nevedi. Tevens is bij het PDV de grondstoffendatabase beschikbaar die kan ondersteunen bij het vaststellen van de explosieklasse van grondstoffen en het berekenen van de stofexplosieklasse van een mengsel.