Nationale Bank van Belgie


Overlijden van Eregouverneur Baron Jean Godeaux

2009-04-29

Met diep leedwezen deelt de Nationale Bank van België het overlijden mee van Eregouverneur Baron Jean Godeaux op 27 april 2009, in de leeftijd van 86 jaar.

De heer Godeaux, doctor in de rechten en licentiaat in de economische wetenschappen, trad in 1947 in dienst bij het departement Buitenland van de Bank. Van 1949 tot 1954 vervulde hij verschillende functies bij het Internationaal Monetair Fonds en de Internationale Bank voor Herstel en Ontwikkeling. Bij zijn terugkeer in België in 1955 begon de heer Godeaux een loopbaan bij de Bank Lambert, waar hij in 1973 benoemd werd tot voorzitter van de Raad van beheer. Van 1974 tot 1982 bekleedde hij de functie van voorzitter van de Bankcommissie.

Op 1 maart 1982 werd de heer Godeaux benoemd tot Gouverneur van de Bank.

Tijdens zijn welgevulde loopbaan heeft de heer Godeaux talrijke mandaten vervuld. Hij was onder meer voorzitter van de Belgische Vereniging van Banken en van de Nationale Delcrederedienst en lid van de Hoge Raad van Financiën. In het internationale vlak was hij voorzitter van het Comité van Presidenten van de Centrale banken van de Lid Staten van de Europese Economische Gemeenschap, van de Bank voor Internationale Betalingen, Gouverneur van het Internationaal Monetair Fonds, plaatsvervangend Gouverneur van de Wereldbank en lid van de Raad van bestuur van het Europees Fonds voor monetaire samenwerking.

In juli 1989, na het bereiken van de leeftijdsgrens, legde de heer Godeaux zijn ambt neer. Uit erkentelijkheid voor de vele diensten die hij aan het Land had bewezen, werd hij in hetzelfde jaar in de adelstand verheven, met de titel van Baron. Ook na het beëindigen van zijn loopbaan bij de Bank vervulde de heer Godeaux nog verscheidene mandaten. Zo was hij onder meer voorzitter van het Herdiscontering- en Waarborginstituut en lid van de Raad van bestuur van de Generale Maatschappij van België.

Onze Instelling zal de herinnering aan deze hoogstaande, hoffelijke man trouw bewaren.

De begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden in de kapittelkerk Sainte-Begge, place du Chapitre, 5300 Andenne, op maandag 4 mei 2009 om 11 uur.