Ingezonden persbericht


woensdag 29 april 2009
ELSEVIER: Ministers gebruiken doktersbriefje voor duurdere auto

Amsterdam, 29 april 2009 - Zeker vijf ministers uit het kabinet Balkenende maken gebruik van uitzonderingsregels om zich in een ruimere, twee keer zo dure dienstauto te laten chaufferen. Dat blijkt uit onderzoek van Weekblad Elsevier.

Onder meer met een briefje van de dokter bemachtigen de ministers een duurdere auto dan de norm. Officieel mogen zij zich laten vervoeren in een Audi A6 of gelijkwaardige limousine. Catalogusprijs rond de 50 mille. Maar Camiel Eurlings, Guusje ter Horst, Maria van der Hoeven, Eimert van Middelkoop en Gerda Verburg laten zich rondrijden in een Audi A8, die voor circa 90.000 euro in de catalogus staat. 'Het wordt een rage,' verzuchten medewerkers van de bewindslieden. 'Ze willen per se van de A6 naar een A8.'

De dienstauto's van ministers en staatssecretarissen vormen al jarenlang een gevoelig onderwerp. Voorheen was de regeling overzichtelijk. De dienstauto mocht qua cataloguswaarde niet over een bepaald bedrag heen. Sinds 2002 geldt echter het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen. Daarin staat dat de kilometerprijs de limiet van 0,56 cent niet mag overschrijden.Behalve met een ingewikkelde formule moeten de departementen tegenwoordig ook rekening houden met de milieuprestaties van de dienstauto.

Om het overzichtelijk te houden, hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken - dat over de voorzieningen voor de bewindslieden gaat - en het Rijksinkoopbureau een lijstje gemaakt van auto's die aan alle normen voldoen. Ministers mogen volgens een woordvoerder van het departement gebruikmaken van 1) een Audi A6; 2) een Mercedes E 200 of 3) een Volvo S 80.

CDA-minister Camiel Eurlings van Verkeer was een van de eersten die ontdekte dat er meer mogelijk was dan een A6. Zijn chauffeur en hij rijden nu in een Audi A8 L, waarbij L staat voor verlengde carrosserie. De minister is behoorlijk lang. Een A6 was te krap. De veel kleinere Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) kreeg ook lichamelijke klachten in haar A6. En dus kreeg ook zij een Audi A8.

PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor toepassing van het Voorzieningenbesluit. Maar zelfs zij stapte over op een auto die niet aan de normen voldoet: eveneens een A8. Haar woordvoerder: 'Ze had eerst een A6. Maar ze zat beroerd. Er ontstonden rug-, spier- en gewrichtsklachten.' ChristenUnie-collega Eimert van Middelkoop van Defensie rijdt ook in een A8, omdat hij in een gepantserde auto moet rijden.

Lees ook het artikel op elsevier.nl