Ingezonden persbericht


woensdag 29 april 2009

Conferentie 'Lokale inbedding van veiligheidshuizen'.

De ambitie van de minister van justitie, dr. E.M.H. Hirsch Ballin, is om in 2009 een landelijk dekkende structuur van zogenaamde Veiligheidshuizen te hebben ingevoerd. Eind vorige eeuw zijn in het kader van het Grote Stedenbeleid door het Openbaar Ministerie kantoren Justitie in de Buurt (JIB) opgericht. Het daarin ontwikkelde gedachtegoed wordt uitgewerkt in het concept van de veiligheidshuizen en moet een effectieve bijdrage leveren aan veiligheid en leefbaarheid in de buurt. In een veiligheidshuis werken politie, Openbaar Ministerie, gemeentelijke diensten en jeugd- en zorginstellingen fysiek samen aan een integrale, probleemgerichte aanpak van de sociale onveiligheid. Preventie, repressie en nazorg worden zo aan elkaar verbonden.

Uit een in 2008 in opdracht van de VNG uitgevoerde quick scan blijkt dat veel gemeenten nog worstelen met de vormgeving en financiering van de veiligheidshuizen.

Op initiatief van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) heeft het Expertisecentrum Veiligheid van de Avans Hogeschool Den Bosch een onderzoek uitgevoerd naar de lokale inbedding van het Veiligheidshuis Midden-Limburg. Bij dat veiligheidshuis zijn vanaf 2009 de gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert betrokken. Het Veiligheidshuis Midden-Limburg is nog relatief jong en bevindt zich als het ware in de pioniersfase. Juist daarom is het aantrekkelijk aandacht te hebben voor de bevindingen uit het onderzoek naar wat noodzakelijk is om de betrokkenheid van huidige en mogelijk toekomstige partners in het veiligheidshuis te versterken. Ter gelegenheid van het gereed komen van het rapport over het onderzoek vindt een conferentie over de lokale inbedding van veiligheidshuizen plaats.

Graag nodig ik u uit aanwezig te zijn op deze conferentie, die gehouden zal worden op 4 juni 2009 in de Paterskerk, Biest 43 te Weert. De aanvang is om 13.30 uur.

Als dagvoorzitter zal optreden mevrouw Carla van de Wetering. Een aantal inleiders zal vanuit verschillende perspectieven het veiligheidshuis beschouwen, waarna het onderzoek wordt gepresenteerd. Bijgaand treft u het volledige programma van die middag aan. De SMVP-uitgave van het onderzoek zal aan de deelnemers beschikbaar worden gesteld.

Kosten: voor deelname aan deze conferentie worden geen kosten in rekening gebracht. Inschrijving vindt plaats na aanmelding via de website (www.smvp.nl). U kunt zich inschrijven tot en met 15 mei 2009. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging en een routebeschrijving.

Verhindering s.v.p. doorgeven aan het bureau van de SMVP. Wij kunnen uw plaats dan ter beschikking stellen aan een andere geĂŻnteresseerde. Ook is het mogelijk dat u zich laat vervangen. Dat vernemen wij dan ook graag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de SMVP, postbus 239, 3300 AE Dordrecht. Telefonisch te bereiken via 078-6144362. E-mail smvp@smvp.nl
Website www.smvp.nl

Programma

Dagvoorzitter: Carla van de Wetering
13.00 - 13.30 uur
Ontvangst

13.30 - 13.45 uur
Gemeentelijk perspectief op Veiligheidshuizen
mr. J.M.L. Niederer
burgemeester van Weert en voorzitter van de begeleidingscommissie van het onderzoek naar lokale inbedding van het Veiligheidshuis Midden-Limburg

13.45 - 14.00 uur
Visie van het Openbaar Ministerie
mevr. mr. H.W. Samson-Geerlings
procureur-generaal

14.00 - 14.15 uur
Veiligheid in gemeenten
prof. dr. Pieter Tops
Universiteit van Tilburg, lid van het college van bestuur van de Politieacademie en lid van de raad van advies van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie

14.15 - 14.30 uur
Visie van de provincie Limburg
mr. Jos Wauben
programmamanager Veiligheidshuisontwikkeling Limburg

14.30 - 14.45 uur
Rol van de reclassering
mevr. Jacqueline Ketelaar
regiomanager Limburg, Reclassering Nederland

14.45 - 15.00 uur
Perspectief van de politie
Bryan Rookhuijzen
korpschef regiopolitie Limburg-Noord

15.00 - 15.30 uur
Pauze

15.30 - 16.00 uur
Presentatie onderzoek Veiligheidshuis Midden-Limburg Henk Hulsen en Hans Moors
Expertisecentrum Veiligheid, Avans Hogeschool Den Bosch

16.00 - 16.15 uur
Aanbieding rapport onderzoek aan de zeven burgemeesters van Midden-Limburg mr. Piet Deelman
directeur Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie

16.15 - 17.00 uur
Aperitief