NOC*NSF


Arnhem, 29 april 2009

Boekelman, Boomstra en Verweij kans op Sporttalent 2009

Kogelstootster Melissa Boekelman, dammer Roel Boomstra en schaatser Koen Verweij zijn door NOC*NSF genomineerd voor de titel Talent van het Jaar 2009. Wederom wordt hiervoor 'De Junior' uitgereikt. Deze trofee - ontworpen door kunstenaar Jits Bakker - is de prijs voor het meest veelbelovende talent uit de Nederlandse sport.

De betreffende sportbonden schreven over hun talenten het volgende:

. Kogelstootster Melissa Boekelman (19, Breda) heeft de keuze voor fulltime sporten gemaakt, en haalt meteen in haar eerste seniorenseizoen - met een persoonlijk record - de finale van het EK indoor. Dit was in Turijn, maart 2009. En dat in een discipline waar kracht, en dus leeftijd, een belangrijke prestatiefactor is. Ze is medaillewinnares op internationale toernooien sinds het Europees Jeugd Olympisch Festival 2005, op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen. Internationale prestaties in het seizoen 2008/2009: o 1e plaats kogelstoten neo-senioren European Cup Winter Throwing o 8e plaats kogelstoten EK indoor senioren met een persoonlijk record o 2e plaats kogelstoten WJK
o 1e op de Europese ranglijst kogelstoten junioren, en 3e op de wereldranglijst.

. In de damwereld wordt hij beschouwd als een wonderkind; de zestienjarige Roel Boomstra uit Emmen. Hij heeft een grote motivatie om wereldkampioen te worden. Zijn nog prille carrière neemt een razendsnelle vlucht. Boomstra is na Wiersma en Sijbrands, de beste dammers die Nederland ooit heeft gekend, de jongste debutant op een NK. Boomstra schreef bij de jeugd veel successen op zijn naam en won bijna alle denkbare (inter)nationale titels. Internationale prestaties in het seizoen 2008/2009: o Wereldkampioen dammen aspiranten (gedeeld)
o Europees kampioen dammen aspiranten
o Europees kampioen sneldammen aspiranten

. De 18- jarige schaatser Koen Verweij uit Alkmaar heeft afgelopen seizoen zijn progressie van voorgaande jaren in stijgende lijn duidelijk doorgezet. Dit seizoen heeft hij zich in Jong Oranje volledig op het schaatsen gericht. Als eerstejaars junior A heeft hij afgelopen seizoen diverse wereldtitels behaald bij de junioren.

Zijn prestatie om zich te kwalificeren voor het EK senioren is gezien zijn leeftijd zeer bijzonder te noemen. Verweij kenmerkt zich door zijn enorme wedstrijdmentaliteit. Hij stelt en bereikt zeer uitdagende doelen. Hij ontwikkelt zich sneller dan leeftijdsgenoten en kan daardoor nu al de competitie aangaan met de beste senioren van Nederland. Hij heeft verstand van schaatstechniek en is in staat om aan de hand van technische aanwijzingen zijn eigen techniek snel te verbeteren. Internationale prestaties in het seizoen 2008/2009: o Wereldkampioen junioren allround
o 2e WK junioren 1500m
o Wereldkampioen junioren 5000m
o Wereldkampioen ploegachtervolging junioren
o Gekwalificeerd voor het EK allround senioren
o Verbreken van persoonlijke records op alle afstanden

De periode waarop de verkiezing betrekking heeft, liep van 1 april 2008 tot en met 31 maart 2009. De sportbonden en de Olympische Netwerken droegen talenten voor. De technische staf van NOC*NSF heeft op basis van die voordrachten de drie sporters genomineerd. Uiteindelijk kiest de Nederlandse sportpers, samen met de topsporters met een High Potential-status en de topsportbestuursleden van NOC*NSF, uit deze nominaties het Talent van het Jaar.

De daadwerkelijke uitreiking van 'De Junior' vindt te zijner tijd plaats tijdens een evenement, dat bij de specifieke tak van sport van het winnende talent hoort.
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245

---- --