Ingezonden persbericht


Hoogte pensioensuitkering grootste zorg onder senioren door crisis Helft senioren maakt zich momenteel nog geen zorgen

Rotterdam - 29 april 2009. Bijna de helft van de 55-plussers (45%) maakt zich momenteel nog geen zorgen over de gevolgen van de economische crisis voor het eigen huishouden. Bij de andere helft is de hoogte van de pensioensuitkering een grote zorg (37%). Hoe lager het inkomen hoe vaker men zich zorgen maakt over de gevolgen van de crisis op het eigen huishouden. De lage inkomens noemen de wijzigingen/bezuinigingen in de AWBZ de grootste zorg (43%). Deze groep wordt door deze bezuinigingen ook het hardst getroffen. Dit blijkt uit onderzoek dat USP Marketing Consultancy in april 2009 onder 350 senioren heeft uitgevoerd.

Hoogte pensioensuitkering grootste zorg
Van de senioren zegt 55% zich wel eens zorgen te maken over de gevolgen van de crisis voor het eigen huishouden. Hoe lager het inkomen hoe vaker men zich zorgen maakt over de gevolgen van de economische crisis. Van de senioren met een netto maandinkomen onder de 1675 euro zegt 58% zich zorgen te maken. Bij senioren met een netto maandinkomen boven de 3000 euro ligt dit op 40%.

De hoogte van de pensioensuitkering geeft bij de meeste huishoudens zorgen. Maar liefst 37% van alle senioren maakt zich zorgen over de hoogte van de pensioensuitkering.

Bezuinigingen AWBZ bij lagere inkomens grootste zorg Bij de lage inkomens (

Hoe hoger het inkomen van de senioren hoe vaker men de hoogte van de pensioensuitkering als zorg aanduidt. De hogere inkomens maken zich logischerwijs ook vaker zorgen over vermindering van het spaartegoed, de dalende huizenprijzen en daarmee de verkoop van hun huis en het vermogensverlies van beleggingen.

Tot slot is nog bij 15% van de senioren de verhoging van de AOW leeftijd een zorg. Dit terwijl het juist voor oudere werknemers waarschijnlijk een minder grote invloed zal hebben door latere invoering of door een overgangsregeling.

Wij verzoeken u vriendelijk, indien u overgaat tot publicatie, ons hiervan een bewijsexemplaar toe te sturen. Mocht u verder nog vragen hebben, dan zijn wij bereikbaar via e-mail en op onderstaand adres.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: USP Marketing Consultancy
Ir. Veerle Forschelen-Janssen
Telefoon: 010-2066900
E-mail: forschelen@usp-mc.nl
Website: http://www.usp-mc.nl

Technische achtergrond/verantwoording:
Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn ruim 350 online enquêtes afgenomen onder leden van het panel DeelUwMening.nl. De enquêtes zijn afgenomen in de maand april 2009. In het panel is met name de groep 55-75 jaar vertegenwoordigt. Er is een representatieve steekproef op basis van huishoudsituatie (alleenstaand/ samenwonend) en inkomen. De vragen die ten grondslag liggen aan dit persbericht is als volgt geweest: 'Maakt u zich wel eens zorgen om de gevolgen van de economische crisis voor uw huishouden?' 'Welk element maakt u zich dan voor uw eigen huishouden het meeste zorgen over? U kunt maximaal 3 antwoorden geven.'