Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
56 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 29 april 2009)

In Utrecht zijn talloze sportaccommodaties. Het overgrote deel is eigendom of in beheer bij de gemeente. Eén accommodatie die niet in beheer is bij de gemeente is het complex Olympos in de Uithof. Dit is onderdeel van de universiteit. Ook enkele studentenroeiverenigingen beschikken over eigen accommodaties. Sport is ook onder studenten populair. Vrijwel de hele range van sporten wordt ook door studenten beoefend. Voor een deel doen zij dit op de 'eigen' accommodatie Olympos, voor een deel worden er door studenten sportverenigingen gemeentelijke accommodaties gehuurd. Recente informatie en klachten doen de fractie van D66 twijfelen of de afstemming tussen studentensport en burgersport in het gemeentelijk beleid wel optimaal is. Dit brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Een gehoorde klacht is dat studentenverenigingen in gemeentelijke sportaccommodaties de minder gunstige uren krijgen toegewezen, bijvoorbeeld laat op de avond. Kan het college aangeven op grond van welke criteria de uren voor permanente verhuur aan worden toegewezen?
2. Herkent het college de kritiek, zo ja wat doet het college met de kritiek, zo nee, waarom niet?
3. Kan het college aangeven in percentages hoeveel van de beschikbare capaciteit per tijdsblok aan studentenverenigingen wordt verhuurd in relatie tot verhuur aan niet-studentenverenigingen? (tijdsblokken zijn: ochtend, middag, vroege avond, late avond)
4. In tegenstelling tot enkele andere universiteitssteden, kent Utrecht geen aparte verhuurtarieven voor studentenverenigingen. Waarom niet?
5. Bemiddelt de gemeente actief tussen studenten- en niet studentenverenigingen om overcapaciteit van burgerverenigingen te laten benutten door studenten verenigingen?
6. Het complex Olympos wordt op zaterdag en zondag nauwelijks benut door studentenverenigingen. Is het college bereid in overleg te treden met de Olympos om te zien in hoeverre de in het weekend niet benutte capaciteit ingezet kan worden om de veldennood van burgerverenigingen op te lossen.
7. Is het college bereid tot structureel overleg met de studentensportwereld zoals de Sportraad en Olympos en andere belanghebbenden om de capaciteitsverdeling en benutting van alle Utrechtse sportaccommodaties zo eerlijk en optimaal mogelijk te maken?

---- --