Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
57 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer P. Zwanenberg (ingekomen 29 april 2009)

Voor de aanleg van de fly-over op het 24 oktoberplein moet de bunker die daar staat verdwijnen. Op dit moment zijn de voorbereidende werkzaamheden hiervoor gestart. De procedures rondom de aanleg van de fly-over zijn echter nog steeds niet onherroepelijk geworden én de bunker staat nog op de gemeentelijke monumentenlijst. Daarbij; slopen van bunkers is niet zonder gevaar, kijk naar wat er gebeurde in Bilthoven en ook sloop van de bunker op het Servaasbolwerk ging niet vlekkeloos.

Dit leidt bij de fracties van D66 en GroenLinks tot de volgende vragen aan het college


1. Is er onderzoek gedaan of de monumentale bunker behouden kan blijven of verplaatst? Zo ja, door wie is dat onderzoek gedaan en wat was de precieze uitkomst?
2. Waarom wordt niet conform gemeentelijk beleid en net als met de bomen op het plein, gewacht tot alle vergunningen onomkeerbaar zijn? Deelt het college onze mening dat het zonde zou zijn zo'n bijzonder moment te slopen als straks eventueel blijkt dat de fly-over niet aangelegd kan worden?
3. Gezien de voorgaande ervaringen met het slopen van bunkers, is het bemoedigend dat de gemeente alle vertrouwen heeft dat het ditmaal perfect zal gebeuren. De fracties van D66 en GroenLinks zijn, evenals de bewoners nog iets minder overtuigd en vragen zich af welke voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen de gemeente en het sloopbedrijf allemaal treffen.
4. In zo'n kwestie is het belangrijk alle omwonenden zo uitvoerig en volledig mogelijk te informeren. Is hier al rekening meegehouden?

---- --