GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil dat minister Klink zijn Europese bril opzet

Amsterdam, 29 april 2009 - Zojuist heeft minister Klink een persconferentie gegeven over de varkensgriep. GroenLinks is zwaar teleurgesteld dat de minister vrijwel uitsluitend sprak over de Nederlandse situatie, terwijl samenwerken met EU-lidstaten noodzakelijk is. GroenLinks heeft vandaag ook schriftelijke vragen aan minister Klink gesteld over zijn inzet in Europa.

Judith Sargentini, GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen: "Morgen komen de EU-gezondheidsministers bij elkaar voor een spoedberaad. Het is van levensbelang dat de EU-ministers dan afspraken maken over een Europese aanpak van de varkensgriep. Er is geen reden voor paniek, maar we moeten wel samenwerken om een pandemie te voorkomen. Zo'n griepvirus trekt zich niets aan van landsgrenzen. Het vraagt om een Europese, liefst zelfs wereldwijde aanpak".

Gisteren werd bekend dat er volgens schattingen van de Europese Commissie slechts voor 16% van de bevolking virusremmers voorradig zijn. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie een minimale dekking van 25% aanbeveelt.

Sargentini: "Het is zaak dat de EU-gezondheidsministers morgen spijkers met koppen slaan en snel maatregelen nemen om zo snel mogelijk de Europese voorraden op peil te brengen. GroenLinks eist hierin een pro-actieve rol van minister Klink. Met ontsteltenis heb ik net naar de persconferentie van minister Klink gekeken. Hij sprak alleen over de Nederlandse voorraad virusremmers en ging totaal niet in op de Europese situatie".

Viroloog Ab Osterhaus pleitte er gisterenavond bij Pauw en Witteman voor om nu al een gezamenlijke Europese bestelling voor het nog in ontwikkeling zijnde vaccin te plaatsen.

"We moeten samenwerken bij het ontwikkelen van een vaccin met andere EU-lidstaten. Het heeft toch geen zin als alle zevenentwintig landen zelf het wiel gaan uitvinden? Bovendien moeten we nu als EU al een gezamenlijke bestelling plaatsen en afspraken maken over de verdeling. Als je het aan de markt over laat dan dreigt er een internationale run op het vaccin te komen en ontwikkelingslanden worden daar de dupe van. Dan drijft de prijs op en dan vissen arme landen achter het net," aldus Sargentini.

Schriftelijke vragen van GroenLinks Kamerlid Jolande Sap aan minister Klink over het spoedoverleg van EU-gezondheidsministers over varkensgriep


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat er volgens schattingen van de Europese Commissie slechts voor 16% van de Europese bevolking virusremmers (zoals Tamiflu) voorhanden zijn en dat verschillende EU-landen geheimzinnig doen over hun voorraden? (1)


2. Welke EU-landen doen geheimzinnig over hun voorraden? Welke landen hebben te weinig voorraad?


3. Bent u het met mij eens dat Europese samenwerking en onderlinge solidariteit cruciaal zijn om de varkensgriep te bestrijden?


4. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt voor virusremmers een minimale dekking van 25% aan. Gaat u morgen in het spoedberaad met uw Europese collega's pleiten voor Europese maatregelen om zo snel mogelijk voldoende virusremmers in voorraad te krijgen?


5. Gisteren pleitte viroloog Ab Osterhaus er bij Pauw en Witteman voor om nu al een gezamenlijke Europese bestelling te plaatsen voor het nog in ontwikkeling zijnde vaccin tegen varkensgriep. Onderschrijft u dat pleidooi en gaat u zich in het overleg met uw collega's ook hard maken voor zo'n gezamenlijke bestelling?


6. Is Nederland bereid om geld vrij te maken voor de ontwikkeling van het vaccin?


7. Zo ja, zet u ook in op Europese afspraken om ervoor te zorgen dat alle EU-landen dat doen?


8. Is het aannemelijk dat de bron van de varkensgriep in of nabij een industriële varkenshouderij in Mexico ligt die in handen is van een Amerikaans bedrijf? (2)


9. Kan de minister deze vragen op zo kort mogelijke termijn beantwoorden?

(1) http://www.europeanvoice.com/article/2009/04/eu-on-alert-for-novel-flu-/64719.aspx

(2) http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=JP29KUH0


-----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers