Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 29 april 2009
Ons kenmerk HDAB2009006895
Onderwerp Kamervragen Van Bommel en Poppe over gebeurtenissen in Uruzgan in de zomer van 2006

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op vragen van de leden Van Bommel en Poppe (beiden SP) aan de minister van Defensie over gebeurtenissen in Uruzgan in de zomer van 2006. (Ingezonden 10 april 2009 met kenmerk 2009Z06894).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

Pagina 1/4




Ministerie van Defensie

Vragen van de leden Van Bommel en Poppe (beiden SP) aan de minister van Defensie over gebeurtenissen in Uruzgan in de zomer van 2006. (Ingezonden 10 april 2009).

1
In welke operatie heeft kapitein Kroon tijdens een verkenningsopdracht voorafgaand aan de operatie Perth het gevecht overgenomen van een militair uit een buitenlandse eenheid? 1) Wanneer was dat precies, waar was het precies en wat was het operationele doel van die operatie? Om welke buitenlandse eenheid ging het daarbij? Waarom werkten Nederlandse troepen in die operatie samen met buitenlandse troepen en op welke wijze werd die operatie gecoördineerd met de buitenlandse eenheid?

Deze verkenningsopdracht vond plaats ter voorbereiding op operatie Perth met als doel het verkrijgen van situational awareness in de Baluchivallei. De operatie Perth vond plaats vlak voor het begin van de Nederlandse missie in Uruzgan. De operatie heeft de omstandigheden waaronder de Task Force Uruzgan op 1 augustus 2006 zijn missie kon beginnen, aanzienlijk verbeterd. Zoals u is gemeld in onder andere de brief van 21 juli 2006 (Kamerstuk 27 925, nr. 221) werden in voorbereiding op de Nederlandse ontplooiing in Uruzgan in voorkomend geval gezamenlijke verkenningspatrouilles uitgevoerd. Bij deze verkenningsactiviteiten werd gebruik gemaakt van de bij de coalitietroepen aanwezige kennis over het gebied, de aanwezige infrastructuur en de beveiligingssteun die coalitietroepen konden leveren. Er kan niet nader worden ingegaan op de operationele details van deze verkenningsopdracht.

2
Hoe verhoudt uw uitspraak dat de militairen zich correct hebben gedragen, zich tot de uitspraak van kapitein Kroon dat sommige militairen Afghaanse gewonden hebben mishandeld? 2) Wat was de aard van de verwondingen van de Afghanen? Op welke wijze heeft Kroon ze verzorgd? Is het waar dat u stelt dat kapitein Kroon niet de waarheid spreekt? Zo nee, hoe interpreteert u dan de beweringen van Kroon? Hebt u naar aanleiding van de melding van Kroon de Marechaussee

Pagina 2/4




Ministerie van Defensie

onderzoek laten doen naar de gebeurtenissen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat waren de bevindingen van het onderzoek?

Kapitein Kroon heeft de uitspraak dat sommige militairen Afghaanse gewonden hebben mishandeld, nooit gedaan. Zoals is gemeld in de antwoorden op Kamervragen van de leden Van Bommel en Poppe over acties Nederlandse commando's in Uruzgan in 2006 (verzonden op 19 maart 2006) heeft kapitein Kroon gedurende de hevige gevechten het personeel van zijn eenheid uit voorzorg toegesproken en gezegd dat zij zich onder deze moeilijke omstandigheden correct moesten gedragen. De militairen hebben zich correct gedragen. Er zijn geen gewonde Afghanen aangetroffen. Wel zijn tijdens de gevechten achttien vijandelijke strijders, vermoedelijk Taliban, door Nederlands vuur omgekomen.

3
Hoe verklaart u de tegenstelling tussen uw antwoord dat de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC) niets zou weten, en de bewering van de journalist Karskens dat hij foto's en video-opnamen van de overlevenden van de gevechten uit juli 2006 in zijn bezit heeft en dat deze afkomstig zijn van de AIHRC? 3) Bent u bereid opnieuw navraag te doen bij zowel de AIHRC als de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) over de gebeurtenissen uit de zomer van 2006 en de resultaten daarvan aan de Kamer voor te leggen? Indien nee, waarom niet? Bent u bereid met Karskens in overleg te treden over het bedoelde materiaal om vast te stellen of er sprake is van een misverstand? Indien nee, waarom niet?

Zoals u is gemeld in antwoorden op de hierboven genoemde vragen van de leden Van Bommel en Poppe heeft UNAMA laten weten dat over deze specifieke zaak geen informatie is terug te vinden. De AIHRC heeft gemeld niet op de hoogte te zijn van deze zaak. De genoemde incidenten zijn volgens een woordvoerder nooit door de AIHRC onderzocht. Ik ben van mening dat voldoende zorgvuldig onderzoek is gedaan naar de gebeurtenissen en zie geen reden verdere navraag hiernaar te doen. Zoals eerder gemeld in bovengenoemde antwoorden op Kamervragen heeft de Nederlandse eenheid niet opgetreden in de dorpen Dehjawz en Frosha aan de rand van Baluchivallei. Ik acht het dan ook niet nodig in contact te treden met de heer Karskens.

Pagina 3/4




Ministerie van Defensie

1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 2028, antwoord op vraag 7 2) Idem, antwoord op vraag 14
3) Idem, antwoord op vraag 12 en "Pinokkio aan het Plein". Arnold Karskens; zie: http://arnoldkarskens.blogspot.com/2009/03/pinokkio-aan-het-plein.html

Pagina 4/4






---- --