Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 29 april 2009
Ons kenmerk P/2009007218
Onderwerp Antwoorden op vragen van het lid Brinkman (PVV) over het bericht dat zo'n duizend oud Indië-gangers niet mogen meelopen in het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Brinkman (PVV) over het bericht dat zo'n duizend oud Indië-gangers niet mogen meelopen in het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen (Ingezonden 28 april 2009 onder nummer 2009Z08201).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Pagina 1/3




Ministerie van Defensie

2009Z08201

Antwoorden op de vragen van het lid Brinkman (PVV) over het bericht dat zo'n duizend oud Indië-gangers niet mogen meelopen in het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen. (Ingezonden 28 april 2009)

1
Bent u bekend met het bericht dat zo'n duizend oud Indië-gangers niet mogen meelopen in het bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen? 1)

Ja.

2
Is dit waar en zo ja, wat is de reden dat deze veteranen niet mogen meelopen en alleen op de tribune mogen plaatsnemen?

3
Welke groepen veteranen worden nog meer uitgesloten van deelname aan het bevrijdingsdefilé en op welke gronden?

4
Bent u bereid te kijken naar mogelijkheden om alle groepen veteranen die dat wensen te laten deelnemen aan het bevrijdingsdefilé en de Kamer daarover te rapporteren? Zo nee, waarom niet?

5
Bent u bereid deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden en zeker binnen een termijn die het mogelijk maakt om nu uitgesloten veteranen, die wensen deel te nemen aan het bevrijdingsdefilé, alsnog een uitnodiging om deel te nemen aan het defilé te sturen? Zo nee, waarom niet?

Pagina 2/3




Ministerie van Defensie

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (NCHC) richt zich met zijn programma in Wageningen op de viering van de bevrijding en de Duitse en Japanse capitulaties. De viering van de bevrijding gaat de gehele Nederlandse gemeenschap en (toenmalige) bevrijders aan.

Het defilé maakt dit jaar integraal deel uit van het bredere programma. Voor het defilé is een selectie van veteranen en actief dienende militairen uitgenodigd. Het gaat om detachementen die bestaan uit Nederlandse en internationale bevrijders uit de periode van de Tweede Wereldoorlog (en de nasleep daarvan in Nederlands Indië tot 1949), actieve Nederlandse en internationale militaire erfopvolgers van eenheden die waren betrokken bij de bevrijding en een detachement veteranen dat is ingezet voor Navo-missies. Dit laatste hangt samen met het thema dat het NCHC dit jaar heeft gekozen voor de viering van de bevrijding, namelijk "60 jaar Navo".

Het defilé heeft vanwege de inbedding in het totale programma een beperkte omvang van ongeveer 1100 deelnemers. Er is door het NCHC bewust gestreefd naar een evenwicht tussen de deelnemende detachementen. Daardoor is het onvermijdelijk dat een aantal belangstellenden moet worden teleurgesteld. Zij zijn, net als iedere Nederlander, uiteraard zeer welkom om op 5 mei in Wageningen de bevrijding te vieren. Aan een aantal veteranen die tot de doelgroep behoren en slecht ter been zijn, wordt de mogelijkheid geboden op een voertuig deel te nemen aan het defilé.

In Wageningen staat de viering van de bevrijding centraal. Daarop is het brede programma gericht. De veteraan staat centraal op de Nederlandse Veteranendag, die op 27 juni a.s. wordt gevierd.

1) De Telegraaf, 23 april 2009: "Veteranen niet welkom op bevrijdingsdefilé" http://www.telegraaf.nl/video/binnenland/3772161/__Veteranen_niet_welkom_op_bevrijdings defil__.html

Pagina 3/3






---- --