Verbijsterend boek verschenen over onbekend gebleven Indisch Verzet

29/04/2009 17:22

FMB Uitgevers

Verbijsterend boek over onbekend gebleven Indisch Verzet

aangeboden aan voorzitter Indisch Platform.

De historicus dr. Herman Bussemaker, voorzitter van het Indisch Platform, ontving afgelopen maandag uit handen van Elise G. Lengkeek het eerste exemplaar van 'Ik beken', waarin de levensgeschiedenis staat opgetekend van de in 2008 overleden Indisch verzetsstrijder Ferry Holtkamp. Journaliste Elise Lengkeek schreef eerder De hel van Tjideng. Naar aanleiding van dat boek nam Ferry Holtkamp contact met haar op om zijn verhaal te vertellen.

Dertien jaar lang heeft Elise Lengkeek intensieve gesprekken gevoerd met Ferry over zijn ervaringen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de aansluitende Bersiaptijd in Nederlands-Indië, en zijn leven in Nederland daarna. 'Ik beken' brengt aan het licht welk leed en onrecht Ferry Holtkamp en vele anderen is aangedaan gedurende deze periode in Nederlands-Indië, en daarna in Nederland, waar discriminatie en het stelselmatig uitblijven van recht en herkenning door de overheid wachtte.

Tweede Kamer opnieuw geconfronteerd met Indisch verleden

'Ik beken' beschrijft het Indisch Verzet, het leven in de Japanse gevangenissen en het overleven tijdens de Bersiap, door de ogen van de jonge Ferry Holtkamp. Holtkamp werd als tiener voor verzetsactiviteiten gearresteerd, gemarteld en gevangengezet. Een aspect van de Japanse bezetting waarover in Nederland vrijwel niets bekend is. 'Hij is een van de weinige Nederlandse mannen die dat is overkomen en dat maakt dit verslag uniek,' aldus Bussemaker in zijn speech. 'De meesten werden direct geëxecuteerd door onthoofding.'

De verschijning van 'Ik beken' valt samen met het bericht dat de Tweede Kamer naar aanleiding van een geheime hoorzitting de Indische Kwestie over backpay en rechtsherstel opnieuw op de agenda wil zetten. Deze kwestie komt uitvoerig aan de orde in de bijlagen van 'Ik beken'.

'Ik beken' verschijnt bij Mistral uitgevers en ligt vanaf 29 april in de boekhandels.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl






Noot voor de redactie:


Noot voor redacties