Ingezonden persbericht


JOVD: Minder macht voor koningshuis

Jonge liberalen willen slechts een symbolische functie voor de koning of koningin

Den Haag, 29 april 2009 - De JOVD pleit met koninginnedag in het vooruitzicht voor een beperking van de macht van de koningin. Het Nederlandse politieke systeem kent als hoogste politiek orgaan de Staten Generaal. Een enkel persoon met politieke macht en zonder democratische legitimiteit past volgens de jonge liberalen niet in onze traditie van gekozen volksvertegenwoordigers. Wat de JOVD betreft geldt dat voor alle politieke posities de best gekwalificeerde persoon op die plek terecht moet kunnen komen in een vrije verkiezing. Aangezien onze koning of koningin door erfopvolging op de troon komt zou hij of zij geen politieke macht meer moeten kunnen hebben.

De positieve invloed van de koningin op onze samenleving en de breekijzerfunctie in de internationale betrekkingen kan ook tot zijn recht komen zonder de politieke macht en de verankering in de grondwet. De koningin heeft ook nog steeds een grote rol bij onder andere formaties van kabinetten. Het zou alleen wenselijk zijn om politieke macht bij één persoon te leggen indien er sprake is van een sterke democratische controle en voldoende 'checks and balances'. Dat is nu niet zo, aangezien de koning nog steeds wordt aangewezen met het archaïsche systeem van erfopvolging.

Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "Eigenlijk is het te gek dat in een democratie als de onze iemand staatshoofd kan worden, puur en alleen door dat diegene in het juiste nest geboren is. Dat past niet meer in de huidige samenleving. Daarom pleiten wij voor het afschaffen van de politieke macht van het koningshuis. Wij zien zeker waarde in een koningshuis met een symbolische functie, maar zij of hij moet zich niet langer bezig houden met de formatie van kabinetten of het ondertekenen van wetten."

Met de troonopvolging door prins Willem-Alexander in het vooruitzicht vinden de jonge liberalen het tijd de discussie over dit onderwerp te voeren. Zij hopen voor eens en voor altijd een einde te kunnen maken aan teveel politieke macht bij een niet-democratisch gelegitimeerd staatshoofd.

*** Voor meer informatie ***

Jeroen Diepemaat Landelijk Voorzitter 06 12 909 348