Gemeente Winterswijk


Drie Winterswijkse inwoners koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

28 april 2008

Winterswijk - Op woensdagmorgen 29 april speldt burgemeester Thijs van Beem tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen' drie inwoners van Winterswijk een koninklijke onderscheiding op. Alle drie worden door de koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het drietal wordt gedecoreerd tijdens een bijeenkomst in het raadhuis.

De volgende personen worden onderscheiden:

Mevrouw E.M. Schwarz (55 jaar) is werkzaam bij de Stichting Welzijn Winterswijk. Daarnaast is zij al vanaf 1987 secretaris/penningmeester van de Nederlands Israëlitische gemeente Winterswijk. Zij houdt sinds 1993 toezicht op het synagogencomplex en onderhoudt de tuin. Zij heeft zich daarnaast bijzonder ingespannen om zoveel mogelijk te inventariseren en te archiveren over het wel en wee van de joodse gemeenschap in Winterswijk in de voor- en naoorlogse periode. In 1997 ontving zij de Monumentenprijs voor het restaureren van haar huis dat net als het synagogencomplex de status van Rijksmonument heeft. Daarnaast heeft mevrouw in 1997 het initiatief genomen om rondleidingen te geven ten behoeve van het onderhoud van de synagoge. Ook is zij sinds 2001 actief lid van het project leren van de Oorlog in Winterswijk. Ook was zij mede initiatiefnemer van een monument met daarop de namen van de omgekomen Joodse Burgers van Winterswijk. Schoolkinderen worden door haar inzet bij de jaarlijkse herdenking betrokken. Ook is mevrouw sinds 2003 actief lid van de Stichting 'Vrienden van Kolle Kaal'. Deze stichting heeft tot doel het trekken van levenslessen uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het slaan van een brug naar de hedendaagse Leefwereld van kinderen en jongeren uit met name het Nederlands-Duitse grensgebied, het aanbieden van levenslessen aan volwassenen door middel van aanschouwelijk onderwijs.

De heer J.G. te Gronde (69 jaar) was/is werkzaam als agrariër. Daarnaast was hij van 1978 tot 1983 actief als lid van de oudercommissie van de plaatselijke basisschool. Van 1979 tot 1987 was hij bestuurslid van het Woolds Belang. Hij heeft zich hierbij met name ingezet op het terrein van de aanleg van rioleringen en gasleidingen en de verkeersproblematiek. In de periode 1982 -194 was meneer lid en penningmeester/vicevoorzitter van het bestuur van de afdeling Winterswijk van de Gelderse Maatschappij van Landbouw. Met name in het project Buitengebied - met als doel het dichter bij elkaar brengen van landbouw- en natuurorganisaties - heeft hij een belangrijke rol gespeeld. Ook was hij van 1990-1992 lid van de optochtcommissie die de Wooldse optocht organiseert tijdens het school- en volksfeest in september. Sinds 1998 is meneer voorzitter van het bestuur van het Woolds Mansleukoor. In 2000 was hij medeorganisator van de viering van het 25 jarig jubileum van het koor. Ook is meneer vanaf 2000 kavelruilcoördinator van de Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur. Deze stichting streeft ernaar om op vrijwillige basis een goede verkaveling te realiseren. In zijn functie als kavelruilcoördinator zoekt meneer in samenwerking met het Kadaster naar de juiste oplossingen en zorgt hij tevens voor de aanlevering van de benodigde gegevens aan de notaris. Met ingang van 2008 houdt de stichting zich niet alleen bezig met de verkaveling van landbouwgrond, maar ook met de aanleg en verplaatsing van nieuwe natuur- en beschermingszones.

Mevrouw L. van Eerden-Alberts (60 jaar) was van 2002 tot 2006 wethouder van de gemeente Winterswijk. Daarnaast was zij van 1985-1991 bestuurslid, tweede bestuursvoorzitter en voorzitter van de reiscommissie van de Bond van plattelandsvrouwen. In de periode 1986 -1991 was zij ook cultureel contactpersoon. Van 1990-1994 was zij bestuurslid en secretaris van het afdelingsbestuur van de VVD. Van 1994-2000 was mevrouw gemeenteraadslid. Daarnaast is zij sinds 2005 lid van de Reconstructiecommissie namens de VNG afdeling Gelderland. Ook was mevrouw van 2006-2007 vicevoorzitter van de Stichting Herinrichting Winterswijk Oost. Vanaf 2006 is zij penningmeester van het afdelingsbestuur. Vanaf 2008 heeft mevrouw namens de GPVO zitting in de commissie Vereniging Kleine Kernen en Cultuurhuizen. In haar functie als wethouder was mevrouw van 2005-2006 voorzitter van de Stichting Waardevol Cultuur Landschap Winterswijk en voorzitter van de Landinrichtingscommissie.