Gemeente Breda

College draagt visies over aan gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders van Breda stemt in met de Maatschappelijke Visie en de Visie Openbare Ruimte.

De presentaties aan de gemeenteraad en de stad hebben geen aanleiding gegeven de visies inhoudelijk aan te passen. Het college stelt de gemeenteraad voor de documenten op 3 juni vast te stellen.

Beide visies zijn voor een groot deel gestoeld op ideeën en verlangens van bewoners en organisaties van de stad. De gemeente sprak hiervoor het afgelopen jaar met diverse inwoners van Breda, sleutelfiguren en organisaties. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst op 31 maart legde de gemeente de twee conceptvisies voor aan iedereen die dat maar wilde. In hun reacties lieten de deelnemers weten waardering te hebben voor het resultaat en voor de manier waarop de gemeente de totstandkoming van de visies heeft georganiseerd.

Maatschappelijke Visie

De positie van de visie is bepaald door de gemeenteraad. Zij wilde een kader waarbinnen zij afwegingen kan maken op verschillende beleidsterreinen binnen het sociale domein..De maatschappelijke visie Meedoen en Verbinden is als het ware een paraplu: het meedenken en dromen van de betrokken Bredanaars heeft geleid tot tien kernambities voor de toekomst van de stad, waarmee de gemeente jaren vooruit kan. Immers: de Maatschappelijke Visie is van de stad zelf, en een levend document. Op 31 maart bleek dat de Maatschappelijke Visie herkend en ondersteund wordt. Ook waren de betrokkenen tevreden over het aan de visie verbonden uitvoeringsprogramma. Zij deden gemotiveerde suggesties voor de uitwerking van beleidsplannen. De hoofdthemas van de Maatschappelijke Visie zijn Goed toeven, Groeien in Breda, Meedoen en Gezond en zorgzaam. De tien kernambities vallen binnen deze themas. Met de visie wordt ook het strategisch kader Wet maatschappelijke ondersteuning vastgesteld.

Visie openbare ruimte

De beleidskeuzes die in februari en maart al aan de stad zijn toegelicht, zijn heel positief ontvangen. Tegelijkertijd is er grote behoefte om de visie te vertalen naar de Bredase wijken en dorpen. In lopende projecten wordt de visie al anticiperend op de vaststelling toegepast. Na vaststelling door de raad wordt de Visie Openbare Ruimte de leidraad waarlangs het gebruik, de inrichting en het beheer van de openbare ruimte wordt vormgegeven. Dan wordt ook een uitvoeringsprogramma ontwikkeld, waarbij Bredase burgers nauw betrokken worden. In deze fase ontstaat zicht op de financiële gevolgen en kunnen keuzes worden gemaakt. Ten opzichte van het huidige buitenruimtebeleid voorziet de Visie Openbare Ruimte in een nieuwe koers. Het stelt de burger centraal, als gebruiker van de openbare ruimte en als coproducent van beleid. De visie is verder gestoeld op drie kernwaarden: gedeelde openbare ruimte, herkenbare openbare ruimte en duurzame openbare ruimte.

Breda, 29 april 2009

Visie Openbare Ruimte Breda 2020 (nota) Maatschappelijke Visie Breda 2020 (nota)