Gemeente Nuth


Lintjesregen in de gemeente Nuth

Burgemeester Hubert Vos, reikte vandaag ter gelegenheid van Koninginnedag aan zeven inwoners van de gemeente Nuth een Koninklijke Onderscheiding uit.
De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Nuth.

De volgende personen ontvingen een Koninklijke Onderscheiding: mevrouw J.G.F.M. Meisters-van Aken, de heren H.V.F. Voncken, J.H. Coenen, J.H.L. Steens, M.N.E. Suppers, P.J. Houtvast en H.F.W. Heine.Â

Voor hun verdiensten voor de samenleving worden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Â

Â

Hieronder leest u meer over de verdiensten van de gedecoreerden:

Foto van de gedecoreerden volgt


---

Â

Mevrouw J.G.F.M. (Finy) Meisters-van Aken uit Vaesrade â Nuth

Mevrouw Josephina Gerarda Francisca Maria (Finy) van Aken echtgenote van Meisters is geboren in 1938 te Voerendaal.
Mevrouw Meisters-van Aken heeft haar sporen binnen het verenigingsleven in het kerkdorp Vaesrade ruimschoots verdiend. Al dertig jaar zet zij zich in als vrijwilliger binnen diverse verenigingen in Vaesrade. Zij heeft hierdoor meegewerkt aan het verbeteren van het woon- en leefklimaat van deze kleine gemeenschap.

Van 1978 tot 1988 was zij bestuurslid van de oudervereniging basisschool Vaesrade en van 1984 tot 1996 organiseerde zij de jaarlijkse schoolkampen waarbij zij tijdens die kampen de leiding over de keuken had.

Als bestuurslid was zij in de periode van 1988 tot 1995 eveneens actief binnen de Stichting Gemeenschapshuis ât Pomphuuske. Dit gemeenschapshuis speelde zeker in die tijd een centrale rol binnen het verenigingsleven en het sociale leven van de inwoners van Vaesrade.

Binnen speeltuin en kinderboerderij de Kabouter is mevr. Meisters al meer dan twintig jaar (vanaf 1985) als vrijwilligster en bestuurslid actief. Voor deze organisatie is zij dan ook onmisbaar en van grote waarde. In de periode dat de speeltuin geopend is, van april tot eind oktober, is zij wekelijks twee tot drie dagdelen aanwezig voor het houden van toezicht en het verrichten van andere werkzaamheden.

Verder is mevr. Meisters vanaf 2004 lid van het Oranjecomité Vaesrade.

Als bestuurslid van de seniorensociëteit de Soos is zij vanaf 1998 actief binnen het ouderenwerk.

Naast al deze genoemde werkzaamheden heeft zij meer dan vijftien jaar gecollecteerd voor de Hartstichting en heeft zij vele jaren meegeholpen bij het poetsen van de kerk.

Â

---

De heer H.F.W. (Henk) Heine uit Hulsberg

De heer Hendrik Frederik Willem Heine is geboren in 1940 te Hoensbroek.
Vanaf 1976 zet de heer Heine zich onafgebroken in voor de samenleving in zijn algemeenheid. Zijn verdiensten strekken zich over diverse terreinen uit.

Zo was hij van 1976 tot 1995 (negentien jaar) actief als hoofd brandwacht van de vrijwillige brandweer Hulsberg.Â

Verder was hij van 1980 tot 1987 vertrouwensman/kaderlid namens de FNV Bondgenoten bij zijn werkgever DSM. Laatstelijk was hij hier werkzaam in de beveiliging.

Zeer actief was hij ook als vrijwilliger bij de Lokale Omroep Nuth (LON), en el gedurende de jaren 1990 tot 2000.

Vanaf 1995 is hij secretaris van de PvdA afdeling Nuth en is hij actief betrokken bij de Nuthse politiek. Uit hoofde van deze functie had hij van 2002 tot 2006 als burgerlid zitting in 2 raadscommissies van de gemeente Nuth.

Betrokkene is ook nog actief als vrijwilliger van de buurtvereniging Wissengracht (van 1997 tot heden). Vanaf 1997 tot heden is hij eveneens vrijwilliger bij Stichting Wereldmuziek in Limburg te Landgraaf. Sinds enige tijd is hij ook bestuurslid van de onlangs opgerichte Katholieke Bond Ouderen Hulsberg.Â

Â

---

De heer P.J. (Jo) Houtvast uit Nuth

De heer Pieter Joseph Houtvast is geboren in 1946 te Schinnen. De heer Houtvast werkte van 1965 tot 1999 als hoofd openbare werken (voorheen technische dienst) bij de gemeente Nuth. In 1999 maakte hij gebruik van de 55+-regeling, waardoor hij kon stoppen met werken, alvorens hij in 2002 met de vut ging. Zijn werkzaamheden werden steeds op accurate wijze en met veel verantwoordelijkheidsgevoel uitgevoerd. Als âambtenaar van de oude stempelâ was hij 24 uur per dag beschikbaar voor de gemeente en het gemeentebestuur. Door zijn functie als hoofd openbare werken kende hij de (met name de voormalige) gemeente Nuth en haar inwoners heel goed en voelde zich daardoor ook heel erg verbonden met het kerkdorp Nuth en gemeente Nuth.

Deze verbondenheid toont hij nu nog steeds door zich in te zetten binnen het verenigingsleven van de gemeente Nuth.

Van 1971 tot 1999 was hij bestuurslid van Woningvereniging - Woningstichting Nuth. Gedurende de jaren 1999 tot 2002 was hij binnen deze organisatie lid van de raad van commissarissen.

Als bestuurslid van de plaatselijke voetbalvereniging Minor was hij van 1974 tot 1980 actief. Van 1978 tot 1980 in de functie van voorzitter.

Bij de deelname van de gemeente Nuth aan het NCRV Stedenspel in 1981/1982 had de heer Houtvast zitting in het organiserende comité en heeft hij heel veel werk verzet waarbij hij zorg droeg voor de ondersteunende faciliteiten.

In de periode 1984 tot 1994 werd jaarlijks een marktfestival (braderie) georganiseerd en binnen deze organisatie vervulde hij de functie van technisch bestuurslid. Het marktfestival was een groots opgezet evenement dat jaarlijks gemiddeld dertienduizend bezoekers trok.

Vanaf 1993 fungeert betrokkene als jurylid binnen het schutterswezen en in het bijzonder binnen schuttersbond St. Gerardus Amstenrade, waarbij 21 verenigingen zijn aangesloten.

Verder is hij vanaf 1998/1999 voorzitter van de beheersstichting van het scoutinggebouw. De twee scoutinggroepen van Nuth, moesten vanuit hun eigen accommodatie verhuizen naar een gezamenlijk gebouw. Bij de verhuizing van beide verenigingen en in de beginfase van deze gezamenlijke huisvesting trad decorandus als tussenpersoon op. De realisatie van het gebouw, de inrichting en de verhuizing van beide scoutinggroepen heeft daarna ook nog veel tijd en energie gekost.

Sinds 2006 maakt de heer Houtvast ook deel uit van het stichtingsbestuur tot Behoud van Kasteel Wijnandsrade. Deze stichting stelt zich ten doel het kasteel Wijnandsrade te behouden voor de gemeenschap. Als bestuurslid van deze stichting heeft hij toezicht op de renovatie en onderhoud van dit mooie kasteel dat in het kerkdorp Wijnandsrade is gelegen.Â

Â

---

De heer M.N.E. (Math) Suppers uit Nuth

De heer Martin Nicolaas Elisabeth Suppers is geboren in 1945 te Nuth.Â
De heer Suppers, geboren en getogen in Nuth, zet zich al vanaf jonge leeftijd in voor de inwoners van Nuth. Zijn vrijwilligerswerk heeft op allerlei terreinen van onze maatschappij plaatsgevonden c.q. vinden nog plaats. Hij startte zijn lange loopbaan binnen het verenigingsleven in 1963. In eerste instantie als jeugdleider, trainer van diverse elftallen, bestuurslid bij voetbalvereniging Minor, van 196 tot 1974. Gedurende de jaren 1963 tot 1968 was hij bestuurslid en hoofdleider van het Kindervakantiewerk Nuth. Van 1974 tot 1976 was hij trainer van het 1e team van zaalvoetbalvereniging de Keelkampers. Tussen 1980 en 1990 was hij een aantal jaren ( 6 tot 8 jaar) secretaris van het stichtingsbestuur van scouting Hedwig. Eveneens was hij een aantal jaren (van 1977 tot 1984) bestuurslid, secretaris en voorzitter van de landelijke vereniging Hobby-kat.

Ook binnen de carnavalsvereniging de Nachuule Nuth heeft hij een 5-tal jaren diverse functies vervuld en in 1988 was hij oprichter van buurtvereniging Keelkamp. Vanaf de oprichting tot heden bekleedt hij binnen deze buurtvereniging de functie van voorzitter.

In 1986 startte hij zijn politieke loopbaan als lid van de politieke partij fractie Lenoir. Twee jaar later richtte hij zijn eigen politieke partij Leefbaar Nuth op en in 1990 werd zijn politieke werk en inzet beloond, bij de gemeenteraadsverkiezingen werd hij gekozen als raadslid.

Vanaf 1990 tot 2006 heeft hij onafgebroken zitting gehad in de raad en zich op een geweldige wijze ingezet voor de belangen van de burgers van de gemeente Nuth. In eerste instantie als eenmansfractie van de partij Leefbaar Nuth, bij de verkiezingen in april 2006 kwam zijn partij met 4 personen in de raad. De heer Suppers werd toen benoemd tot wethouder en tot 26 mei 2008 heeft hij deze functie vervuld. Zijn portefeuilles waren o.a. openbare werken, intergemeentelijke samenwerking, accommodaties en sport. Ook gedurende deze twee jaar als wethouder heeft hij zich ingezet voor de belangen van de burgers en de belangen van de gemeente Nuth.Â

Â

---

De heer J.H.L. (John) Steens uit Nuth Â

De heer Jonny Hubert Leo (John) Steens is geboren in 1945 te Voerendaal.
Vanaf 1974 (dus dit jaar al 35 jaar) is de heer Steens als vrijwilliger actief in zijn hoedanigheid als hoofd technische installaties van het jaarlijkse Cultuur en Folklorefestival kasteel Wijnandsrade, dat georganiseerd wordt door handbalvereniging Wijnandia. Dit antiek- en folklorefestival is door de jaren heen uitgegroeid tot een evenement met grote uitstraling, zelfs internationaal, dat duizenden bezoekers trekt. De organisatie telt ongeveer 100 personen. Als hoofd technische installaties geeft de heer Steens leiding aan een werkgroep van 5 personen. Deze werkgroep is belast met de voorbereidingen van alle technische voorzieningen rondom dit festival. Vanaf vier maanden voor het festival is hij elk jaar opnieuw bezig de aanpassingen aan de technische installatie uit te voeren.

Sinds 1994 is hij bestuurslid en lid van de Raad van Elf van carnavalsvereniging de Nachuule Nuth. Verder is hij sinds 2001 bestuurslid van tuindersvereniging Op de Kampâ en zet hij zich daarnaast nog in als vrijwilliger (conducteur) bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Hier is hij vanaf 2002 actief.

Vanaf 2001 is hij eveneens actief bij het project âtafeltje dekjeâ. Hier fungeert hij als chauffeur bij het bezorgen van maaltijden bij ouderen en zieken thuis.

In het verleden (van 1982 tot 1994) was hij bestuurslid (penningmeester) van Harmonie St. Bavo Nuth.

Opvallend is dat hij naast zijn werk en zijn inzet voor het verenigingsleven ook nog thuis jarenlang intensieve mantelzorg heeft verricht in verband met ziekte van zijn echtgenote.

Voorheen was de heer Steens werkzaam als zelfstandig ondernemer (elektrotechniek).Â

Â

---

De heer J.H. (Zef) Coenen uit Wijnandsrade Â

De heer Josephus Hubertus Coenen is geboren in 1936 te Wijnandsrade. De heer Coenen is geboren en getogen in het kerkdorp Wijnandsrade. Hij voelt zich dan ook zeer verbonden met de inwoners van deze kleine dorpskern. Deze verbondenheid toont hij door zich in te zetten als vrijwilliger. Met name zijn activiteiten als koster/organist van de Stephanuskerk zijn zeer verdienstelijk. Vanaf 1979 vervult hij deze functie en daardoor is hij al bijna 30 jaar lang het centrale aanspreekpunt bij aangelegenheden van kerkelijke aard, zoals huwelijken, begrafenissen, doopsels, processies enz. Naast de voorbereiding van de H. Missen heeft hij ook de coördinatie over de misdienaars, acolieten en collectanten. Hij zorgt voor de versiering van de kerk bij hoogtijdagen en verricht kleine onderhoudswerkzaamheden aan de kerk. Verder zorgt hij ervoor dat de kerk en het omringende kerkhof er steeds keurig uitzien.

Verder bezorgt hij maandelijks het parochieblaadje in een gedeelte van het dorp.

De heer Coenen was in de jaren zestig medeoprichter en zanger/bestuurslid van het koor Novi Cantus. Verder was hij van 1955 tot 1983 actief lid van het kerkelijk (mannen)zangkoor

Wijnandsrade. Iin 1966 fuseerde beide koren tot het huidige Gemengd Kerkelijk Zangkoor. Hij bleef tot 1983 lid en penningmeester van dit koor.

In de jaren â80 en â90 was hij een actief lid van de buurtvereniging de Oude Dorpskern waarbij hij steeds gehoor gaf aan verzoeken om activiteiten mee te organiseren.

Tot aan zijn pensioen was de heer Coenen werkzaam als magazijnbeheerder bij Aga/Stelrad. Â

Â

---

De heer H.V.F. (Frans) Voncken uit Hulsberg

De heer Hugo Victor Franciscus Voncken is geboren in 1943 te Beek. De heer Voncken is dertig jaar werkzaam geweest als leerkracht op de basisschool Hulsberg. Als leerkracht was hij steeds nauw betrokken bij zijn leerlingen en deze betrokkenheid blijkt ook uit zijn activiteiten als begeleider van de schooljeugd bij het L.S.A. (Limburgse schoolatletiek) alsook bij zijn begeleiding van de kinderen bij de voorbereiding op de 1e H. Communie. Veelal activiteiten die buiten de schooltijd plaatsvonden.

Binnen het Hulsbergse verenigingsleven heeft de heer Voncken zich eveneens langdurig ingezet. Zo was hij van 1970 tot 1997 secretaris-penningmeester van het Groene Kruis afdeling Hulsberg en van 1995 tot 2004 was hij secretaris van het kerkbestuur H. Clemens. Ook was hij een aantal jaren animator van de 4mei-herdenking.Thans is betrokkene nog actief bij de Stichting Hulsbergse Missie Activiteiten (Humisa). Hier bekleedt hij 1984 de functie van penningmeester en is hij actief bij de organisaties van de diverse geldinzamelingsacties. Als acquisiteur kerkbijdrage parochie H. Clemens is hij vanaf 2004 tot heden nog actief. Â

Â

---