Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---


1e proces-verbaal voor vuilovertreder

29 april 2009

Vorige maand startte stadsdeel Zuidoost de pilot met verborgen camera's om letterlijk zicht te krijgen op veroorzakers van vuiloverlast. Na slechts enkele weken kan voorzichtig de conclusie worden getrokken dat de verborgen camera tegen vuiloverlast werkt.

Nog te vaak wordt het huisvuil bij de ondergrondse container op een verkeerde manier aangeboden. Hierdoor ontstaat extra zwerfvuil, wat bij bewoners leidt tot irritatie en een gevoel van onveiligheid. Daarom startte stadsdeel Zuidoost vorige maand de pilot met verborgen camera's om veroorzakers van de vuiloverlast in beeld te brengen.

Proces-verbaal
De pilot met verborgen camera's ging van start in de H-buurt en leverde vrijwel meteen een proces-verbaal op voor het onjuist aanbieden van grofvuil. Het bleef niet bij slechts een overtreding; inmiddels zijn 9 overtredingen geconstateerd, waarvan een proces-verbaal is opgemaakt en 8 delicten nog in onderzoek zijn. Hierbij hebben 6 bewoners zich schuldig gemaakt aan vuiloverlast en is in twee gevallen sprake van afvaltoerisme, waarbij onder meer een wasmachine en televisietoestellen illegaal zijn gedumpt.

Portefeuillehouder Beheer en Milieu, Emile Jaensch, staat vierkant achter de inzet van verborgen camera's: "Ondanks onze inspanningen op het gebied van schoonmaken en voorlichting, vertonen sommige bewoners en bezoekers eenvoudigweg asociaal gedrag. Het is ons echter niet te doen om alleen proces-verbalen uit te schrijven, we rekenen op een sterke preventieve werking. Maar we laten hiermee wel zien dat het ons menens is."

Betrokken bewoners
De pilot met verborgen camera's vindt plaats in nauwe samenwerking met particuliere beheerders, zoals woningbouwverenigingen, maar ook met bewoners. Bij de inzet van verborgen camera's wordt bewoners gevraagd hun medewerking te verlenen bij het bieden van een geschikte locatie voor de camera. De verwachting voor veel animo bleek terecht. Jaensch: "Bewoners benaderen ons actief met het aanbod voor een locatie. Daar rekenden we al op. Met de inzet van verborgen camera's komen we immers tegemoet aan de wens van bewoners die eerder vroegen om inzet van camera's bij de aanpak van vuiloverlast."

Handhaving in Zuidoost
Met ingang van 1 januari 2009 heten de medewerkers van de afdeling Handhaving Openbare Ruimte `handhavers openbare ruimte'. De naam `milieupolitie' is verdwenen op alle uitingen en de medewerkers zijn door de hele stad te herkennen aan het nieuwe uniform met de term `Handhaving'. Ook zijn alle voertuigen van de handhavers openbare ruimte inmiddels voorzien van de nieuwe striping. De handhaver is een bevoegd ambtenaar die mag verbaliseren, personen aanhouden en voorwerpen in beslag nemen.

---