Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlandse missie in Bosnië-Herzegovina voortgezet

29 apr 2009 | De Nederlandse bijdrage van 85 militairen aan de Europese missie EUFOR in Bosnië-Herzegovina wordt met een jaar verlengd. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. EUFOR ziet toe op de uitvoering van de vredesakkoorden van Dayton, die in 1995 een einde maakten aan de oorlog in het land.

"Stabiliteit op de Balkan is ook in het belang van Nederland," verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "De aanwezigheid van EUFOR in Bosnië helpt om die stabiliteit te garanderen. Daarom zal Nederland tot juni 2010 een militaire bijdrage aan deze EU-missie blijven leveren."

EUFOR bestaat in totaal uit 2500 militairen. Als de veiligheid en de politieke situatie dat toelaten, kan het troepenaantal worden teruggebracht. In dat geval zullen vanuit een klein hoofdkwartier training- en opbouwactiviteiten plaatsvinden voor de Bosnische strijdkrachten.

De Nederlandse militairen werken vooral in verbindings- en observatieteams, die informatie vergaren over de veiligheidssituatie en over de sociale, politieke en economische ontwikkelingen in Bosnië-Herzegovina.

Nederland geeft tot 2011 ontwikkelingssteun aan het land, voor bevordering van goed bestuur, mensenrechten, economische ontwikkeling, vluchtelingenterugkeer en projecten in verband met Srebrenica, zoals psychosociale zorg aan nabestaanden.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl