Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans wijst golfstaten op kansen

29 apr 2009 | 'Ook in tijden van financieel-economische crisis moeten wij aandacht blijven houden voor de uitdagingen van klimaatverandering'. Dat benadrukte Frans Timmermans vandaag tijdens de ministeriële vergadering van de EU en de Gulf Cooperation Council (GCC) in Muscat, Oman.

"De inspanningen voor een nieuw klimaatakkoord in Kopenhagen (december 2009) vormen geen bedreiging voor de economische ontwikkeling van de olieproducerende landen in de Golfregio", aldus Timmermans (Europese Zaken). "Er liggen juist enorme kansen voor technologische vernieuwingen op het gebied van energieproductie en emissiereductie."

Tijdens de conferentie kwam ook de financiële crisis aan bod. Timmermans wees op de gedeelde belangen en verantwoordelijkheden die de EU en de GCC als economische grootmachten hebben bij de aanpak van de crisis. Timmermans riep de GCC-landen op om meer middelen beschikbaar te stellen voor o.a. het Internationaal Monetair Fonds (IMF). "De crisis is structureel en vereist daarom structurele maatregelen", aldus Timmermans die in zijn bijdrage tevens het belang van mensenrechten onderstreepte. "De economische ontwikkeling van deze regio zal nog succesvoller zijn als die gepaard gaat met de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld en respect voor de mensenrechten".

De EU en de GCC komen één keer per jaar op ministerieel niveau bij elkaar. De GCC is een samenwerkingsverband van Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl