Socialistische Partij Rotterdam

Halvering dagloontje is gemene bezuiniging

29-04-2009 * Mensen die in de maatschappelijke opvang zitten, zoals daklozen, kunnen een klein centje bijverdienen, bijvoorbeeld als straatveger. Zij worden dan betaald via de zogenaamde Dagloonregeling. Nu is daarmee 30 euro per week bij te verdienen, maar wethouder Kriens wil de vergoeding halveren. De SP is het hiermee niet eens en wil van de gemeenteraad weten hoe zij hierover denkt.

De wethouder zegt het bedrag te willen verlagen om met deze 'financiële prikkel' de mensen sneller te laten doorstromen naar regulier werk. De SP vindt dat zeer naïef. SP-raadslid Josine Strörmann: "Er zullen best mensen zijn in de maatschappelijke opvang die kunnen doorstromen naar een gewone baan. Dat zou prima zijn. Maar als je het hebt over bijvoorbeeld verslaafden, dan is de kans dat dat lukt natuurlijk veel kleiner, zeker in deze economische tijden."

De SP vindt het ook slecht dat met het afpakken van een deel van het geld de eigenwaarde van de mensen wordt afgepakt. Strörmann: "Bijna iedereen die gebruik maakt van de regeling kan niet zelf beschikken over z'n eigen uitkering. De meesten zitten in budgetbeheer. Het idee dat je een eigen extra zakcentje verdient doet wonderen voor iemands zelfrespect. De regeling werkt momenteel prima, dus erop ingrijpen kan ik niet anders uitleggen als een gemene bezuiniging."