ChristenUnie


ChristenUnie wil dat kabinet snel besluit over energiebesparingfonds

'Maak vaart met isolatie woningen'

De ChristenUnie wil dat het kabinet vaart maakt met plannen voor energiebesparing van woningen. Vandaag werd bekend dat extra investeringen nodig zijn om de kabinetsdoelen van het programma Schoon en Zuinig voor energiebesparing te halen. Cynthia Ortega: ,,Ik heb het kabinet in december via een motie om een energiebesparingsfonds gevraagd, zodat huiseigenaren goedkoper kunnen lenen als zij hun woning energiezuiniger maken. Minister van der Laan is hierover nog steeds in overleg. Dit fonds moet nu snel starten."

Een onderdeel van het 'crisispakket' waar het kabinet onlangs toe besloot, is een maatregel waarbij woningcorporaties worden gestimuleerd om verouderde woningen aan te pakken: de zogenaamde Energie Investerings Aftrek. Cynthia Ortega-Martijn: ,,Ook oude particuliere woningen kunnen met eenvoudige ingrepen veel zuiniger worden. De twee jaar geleden aangekondigde maatregelen voor deze groep zijn echter nog steeds niet uitgewerkt. Het doel is 2 procent energiebesparing per jaar, we blijven echter steken bij 1,5 procent.''

Volgens de ChristenUnie is er met de economische crisis nu een extra argument om woningverbetering met het oog op energiebesparing te stimuleren. Cynthia Ortega: ,,Zo blijven bouwvakkers aan het werk ondanks stagnatie van nieuwbouw, en kan werkgelegenheid in de bouw worden behouden." De minister moet volgens de ChristenUnie nu snel met de plannen komen zodat nog deze zomer de eerste huizen met de nieuwe regeling kunnen worden aangepakt.

Half mei debatteert de Kamer met minister van der Laan over energiebesparing.

////////////



ChristenUnie