Gemeente Hoorn

Koninginnedag in Hoorn, Blokker en Zwaag

Op donderdag 30 april, Koninginnedag, is er in de binnenstad van Hoorn en in Blokker en Zwaag vrijmarkt. Ook al mogen de winkels wettelijk gezien open, burgemeester en wethouders geven winkeliers in verband met de toeloop van vrijmarkthandelaren het dringende advies om hun deuren gesloten te houden.
Winkeliers die van plan zijn hun zaak te openen, doen er goed aan een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met het verzoek om de toegang tot de winkel en de nooduitgang vrij te houden.

Spelregels voor de vrijmarkt
Om de viering van Koninginnedag tot een feest te maken staat de gemeente een vrijmarkt, muziekoptredens en andere festiviteiten toe. De gemeente hanteert daarbij de volgende spelregels:
* De vrijmarkt is bedoeld voor particulieren. Zij kunnen vanaf 06.00 uur zonder vergunning goederen op straat verkopen. Beroepshandelaren uit de non-foodsector worden geweerd. Particulieren mogen geen voedsel verkopen.
* Kies een plekje in het uitgebreide winkelrondje: Kleine Noord, Grote Noord, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven, Veemarkt en de tussenliggende straten. Pas als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de politie een andere plek kiezen.
* Om veiligheidsredenen moet u bij het innemen van een grondplek rekening houden met een vrije doorgang van minimaal 3,5 meter voor brandweer, politie en ambulance. Daarom mag niemand grondplekken inrichten of kramen neerzetten in de Lange Kerkstraat, Kerkstraat, Roode Steen, Dal (voor Sint-Pietershof) en mag het in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde.
* Ga niet pal voor de deur zitten van een winkelier die te kennen geeft dat hij zijn winkel op Koninginnedag wil openen. Houd ook nooddeuren vrij.

* Op grond van de Algemene plaatselijke verordening is het niet toegestaan om met plakband op de openbare weg grondplaatsen af te bakenen. Bureau Stadstoezicht deelt gratis krijt uit. Ook kunt u op 29 april tussen 9.00 en 17.00 uur gratis krijt ophalen bij het bureau Stadstoezicht (Nieuwe Wal) en de bewaakte fietsenstalling (Veemarkt).

* Verkoop van voedsel is alleen toegestaan aan beroepshandelaren die in het bezit zijn van een bewijs van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Uit deze inschrijving moet blijken dat de beroepshandelaar bevoegd is tot het bereiden en verkopen van de etenswaren die hij op Koninginnedag bereidt en verkoopt. Andere beroepshandelaren worden zoals gebruikelijk van de vrijmarkt geweerd.

* Handelaren uit de foodsector moeten voldoen aan de voorschriften van de Voedsel en Waren Autoriteit . Het gaat daarbij met name om aandacht voor het verpakken van etenswaren en het gekoeld bewaren.
* Het gebruik van compressoren, vermogensaggregaten (stroomgeneratoren) mag geen overlast veroorzaken. Wat betreft geluidsoverlast moet het apparaat voldoen aan het in 2001 in de Staatscourant nr. 166 gepubliceerde toelaatbare geluidsniveau.
* De verkoop van alcohol en het plaatsen van buitentaps op de openbare weg is niet toegestaan (ook niet vanuit blik). Ingevolge de Algemene plaatselijke verordening, artikel 2.4.8 is het verboden alcoholhoudende drank te nuttigen en aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.
* De afstand van een standplaats waar wordt gekookt, gebakken en/of gebraden, tot een ander bouwwerk moet minstens vijf meter bedragen. Als met gas wordt gekookt of gebakken dient een handbrandblusapparaat aanwezig te zijn. Gasslangen moeten met deugdelijke slangklemmen zijn bevestigd en mogen niet ouder zijn dan twee jaar.

* Het is niet toegestaan om een podium of ander object op de openbare weg te plaatsen of versterkte muziek te maken.
* Alle activiteiten op straat moeten s avonds om 18.00 uur afgelopen zijn.

Medewerkers van politie, Stadstoezicht, brandweer en de Voedsel en Waren Autoriteit zien toe op de naleving van de spelregels die voor de vrijmarkt gelden. Aanwijzingen of bevelen die zij in het belang van openbare orde en veiligheid geven, moeten stipt en onmiddellijk worden opgevolgd. Overtreding kan een bekeuring opleveren. De politie zet extra mensen in voor de handhaving van het verbod om alcoholhoudende drank te nuttigen of in aangebroken flessen of blikjes bij zich te hebben.

De politie is deze dag gehuisvest in een mobiele cabine op de Roode Steen.

Verkeersmaatregelen
In verband met de vrijmarkt is het winkelrondje op 30 april de gehele dag gesloten voor het verkeer. De afzettingen worden op woensdagmiddag 29 april geplaatst.
De volgende straten zijn gesloten voor het verkeer:

verbindingsstraatje tussen Stations¬plein en Veemarkt Noorderstraat tussen Veemarkt en Baanstraat Noorderveemarkt
Veemarkt
Roode Steen
West (deels)
Kerkstraat
Kerkplein
Nieuwstraat
Gouw
Gedempte Turfhaven
Nieuwland
Breed (deels).

Op de Spoorstraat-zuidzijde en Noorderstraat-noordzijde tussen Baanstraat en Koepoortsplein wordt een stopverbod ingesteld en komen borden wegsleepregeling te staan.
Doorgaand verkeer wordt vanaf de Draafsingel omgeleid via de Spoorsingel, langs het station en de busstand¬plaats, over de busbaan naar het Keern.
Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt via het Keern en de Stationsweg geleid. Komend vanaf de overweg is het mogelijk om linksaf te slaan en via de busbaan naar het station te rijden.

Pak de fiets
Vanwege de omleidingen en de drukte in de stad doen bezoekers er goed aan op de fiets of met het openbaar vervoer naar de binnenstad te gaan.
Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de kop van de Veemarkt.

Voor wie toch met de auto komt: er is gratis parkeren op het terrein van de voormalige Prismaschool, achter het Pelmolenpad.

Toiletvoorzieningen.
Op het Kerkplein en Roode Steen zijn openbare toiletten aanwezig. Op het parkeerterrein aan de Spoorstraat wordt een toiletwagen geplaatst.

Koninginnedag in Blokker
De Oranjevereniging Blokker organiseert het Koninginnefeest bij winkelcentrum De Beurs. Jong en oud zijn welkom. Het programma ziet er als volgt uit:

* 8.30 uur: uithangen van de vlaggen;
* 9.30 uur: verkoop polsbandjes;
* 9.35 uur: verzamelen en inschrijven van versierde fietsen en karren op de parkeerplaats van Mobilito aan de Boekert; vertrek 9.55 uur;

* 10.30 uur: officiële opening door burgemeester Onno van Veldhuizen;

* 10.50 15.45 uur: activiteiten op het Beursplein;
* 10.50 - 12.30 uur: paardentram
* 14.00 16.00 uur: seniorenmiddag met Theatergroep MAMS in het Gouden Hoofd (zaal open 13.30 uur)

Door de oplopende kosten is de organisatie genoodzaakt om over te gaan tot de verkoop van polsbandjes. Daarmee kunnen kinderen deelnemen aan alle activiteiten zo vaak als zij willen. De polsbandjes zijn voor 1 euro per stuk te koop op het Beursplein. Informatie over de activiteiten: Ed Haring (tel. 06 0610913598).

De Westerblokker is op 30 april van 8.00 tot 17.00 uur voor alle verkeer afgesloten tussen de Bramleylaan en de Kolenbergstraat. Het verkeer wordt omgeleid via de Bramleylaan en de Kolenbergstraat. Bereikbaarheid voor de brandweer dient gewaarborgd te blijven met een minimale doorgang van 3,5 meter.

Koninginnedag in Zwaag
In Zwaag vindt het Koninginnedagfeest ook dit jaar plaats op sportpark 't Krijt. Deelnemers en toeschouwers kunnen genieten van een spectaculair programma voor jong en oud.
* Voor de jeugd tot 12 jaar beginnen de festiviteiten om 13.00 uur. De fietsenparade en een spelcircuit worden afgewisseld met de kanjerplaybackshow.

* Omdat t Krijt niet meer over natuurgras beschikt en andere activiteiten dan voetbal op kunstgras absoluut verboden zijn, bestrijden de teams elkaar in nieuwe originele, hilarische en spectaculaire spellen.
Teams: minimaal 6 personen, vanaf 15 jaar. Individuele aanmelders kunnen samen een team vormen of worden aan een team toegevoegd.
* De festiviteiten worden rond 16.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking, waarna tot 22.00 uur s avonds wordt gefeest met muziek van Party Top Entertainment. Informatie over de activiteiten voor de jongste deelnemers geeft Marga Molenaar (tel. 242433). Informatie over de teamspelen geeft Marcel Pronk (e-mail: koninginnedag.svwf@quicknet.nl). Zie ook de website www.westfriezen.nl.

Laatste wijziging van deze pagina: 14 april 2009