Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 24 april 2009

Kenmerk 078

Amsterdam maakt zich op voor Koninginnedag 2009

Volgende week is het weer Koninginnedag, een feest dat in Amsterdam jaarlijks rond de 750.000 bezoekers trekt. Aan zo'n groot feest gaat een flinke organisatie vooraf.

Zo zet NS op deze dag circa 100 extra treinen in en zijn de meeste reguliere treinen verlengd. GVB heeft op Koninginnedag een speciaal tramnet om alle bezoekers door de stad te vervoeren. Alleen al in de binnenstad komen 200 medewerkers van Reiniging in actie aangevuld met 150 uitzendkrachten om de stad schoon te maken In totaal vullen zij 35.720 vuilniszakken (200 ton) aan afval. Ruim 20 boten van verschillende diensten zorgen op 30 april voor toezicht en handhaving op het water.

Net als voorgaande jaren zijn er ook dit jaar weer veel evenementen in de stad. In de vooravond op 29 april is er vuurwerk op de Sloterplas. Door de hele stad zijn op Koninginnedag vrijmarkten. In het Vondelpark is elk jaar een kindervrijmarkt, (beroeps)handelaren worden hier geweerd. De gemeente wil het hele Vondelpark gereserveerd houden voor op kinderen gerichte activiteiten. Op het Museumplein vindt het grootste Koninginnedagevenement van Nederland plaats, georganiseerd door Radio 538. Een organisatie van 300 mensen bouwt hiervoor een podium op van 325 vierkante meter waarop 35 grote nationale en internationale artiesten optreden.

Er is veel meer te doen in de stad Ook op andere plekken van de stad zijn muziekevenementen zoals FRIS (alcoholvrij!) voor jongeren van 12 t/m 15 jaar in OudZuid, Chemistry op het Westergasfabriekterrein, het NDSM werf gebied in Noord of gewoon het gezellige Bredewegfestival in Oost. In westelijk Amsterdam is in Osdorp bij de Sloterplas en het Stadspark de afgelopen jaren een nieuwe Koninginnedag ontstaan.

Het Centrum is weer druk In de vooravond zijn er 42 buitentaps bij 35 evenementen. Op Koninginnedag staan er 317 buitentaps op 118 evenementen. De 400.000 mensen bezoekers die daar op af komen produceren ruim ongeveer 200 ton afvalzakken. Dat is in totaal 35.720 vuilniszakken die in een dag op straat terecht komen en weer moeten worden weg gehaald. En dan zijn er nog 120 plaskruizen en 6 toiletwagens

Een paar spelregels
Het is nu eenmaal Koninginnedag, dan is er meer lawaai en overlast dan gebruikelijk. Koninginnedag is een groot feest en om dit ook voor iedereen een feest te houden wordt opgetreden tegen bijvoorbeeld ernstige geluidsoverlast en vervuiling. Samengevat luiden de regels:
- Je hebt maar een enkel stuk alcohol bij je - Illegaal verkochte alcohol wordt in beslag genomen - Wildplassen doe je niet, er zijn overal plaskruizen - Gebruik het openbaar vervoer en let op de looproutes .




22 april 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 070 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Vervoer
Omdat het bijna niet te doen is om met de auto de stad in te komen zijn alle Park en Ride voorzieningen geopend en rijden er extra treinen en metro's met extra personeel op de perrons. Om te vermijden dat het Centraal Station vol loopt ligt de nadruk op het reizen via het Amstel Station. Ook dit jaar is weer het Oranje Retour te koop. Met dit kaartje, dat een samenwerking is tussen NS en GVB, reist men voor de prijs van een retourtje met de NS naar en in Amsterdam. Het station Zuid ontwikkelt zich als "way to the city" (Museumplein, Vondelpark, vrijmarkten Apollolaan).

Op Koninginnedag rijdt NS elk jaar een speciale dienstregeling. Vorig jaar vervoerde NS ruim 255.000 feestgangers naar Amsterdam, dit waren er 40.000 meer dan in het jaar daarvoor.

GVB heeft op Koninginnedag een speciaal tramnet om alle bezoekers door de stad te vervoeren. Doel van dit tramnet, met zijn afwijkende 71 t/m 75 nummers gecombineerd met een aantal ongewijzigde lijnen, is om alle buitenwijken te verbinden met de rand van het centrum en elkaar. Alle metrolijnen rijden de gehele dag door met maximale inzet van wagens. Dat betekent op het gezamenlijke traject Amstelstation - Centraal Station elke drie minuten een metrotrein rijdt. Op andere stukken is het elke 5 minuten.

Veilig feesten op het water
Op de Amsterdamse binnenwateren is het op Koninginnedag extra druk met varende feestgangers. Daarom stellen de politie en de gemeente Amsterdam jaarlijks een aantal vaarroutes, verkeersmaatregelen en spelregels in. Vorig jaar stagneerde het waterverkeer op een aantal plaatsen in de stad. Hierdoor ontstonden onveilige situaties voor met name kleine bootjes en hun opvarenden. Vorig jaar zijn alleen al door de politie meer dan 30 mensen uit het water gehaald en zijn meerdere boten gezonken.

Enkele jaren geleden is op een aantal grachten een éénrichtingsverkeer ingesteld. Dit jaar zijn boten langer dan 10 meter niet toegestaan op de Prinsengracht, Rokin, Oudezijds Voorburgwal en een stukje Singel (tussen Brouwersgracht en Blauwburgwal). Dit geldt dus niet voor de overige grachten en vaarwegen. Deze week ontvangt iedereen die binnenhavengeld betaalt een brief waarin de maatregelen op het water worden uitgelegd. Ook krijgen zij een plattegrond bijgevoegd. Een apart bericht voor de situatie op het Amsterdamse water vindt u bijgevoegd.

Voor de voorbereidingen van Koninginnedag zijn veel mensen in touw. Aan de voorbereiding werken tientallen mensen en aan de uitvoering honderden. Het is niet alleen de Reiniging die aan het werk is. Er zijn ook EHBO -posten van het Rode kruis en er worden gespecialiseerde verpleegkundigen ingezet. Lichtkranten zijn opgebouwd en overdag bediend om aan te geven hoe je het makkelijkst waar kunt komen. Rond het Centrum is een afsluiting gerealiseerd voor autoverkeer met een inzet van 170 verkeersregelaars en tientallen hekken. Web sites zijn in de lucht en er is ruim voorlichtingsmateriaal gemaakt en verspreid.

Pb- 078

Meer informatie over:
Hanane Lechkar, Bestuursvoorlichting, 020 552 2252

GVB: http://www.gvb.nl/Pages/default.aspx NS: http://www.ns.nl/
Gemeente Amsterdam: http://www.amsterdam.nl/koninginnedag Stadsdeel Centrum: http://www.centrum.amsterdam.nl/