TNO

hart- en vaatziekten

27 april 2009

TNO krijgt prijs voor bijdrage aan preventie hart- en vaatziekten

TNO ontvangt 30 april een prijs van het internationaal gerenommeerde vakblad Arteriosclerosis, thrombosis and vascular biology. In samenwerking met de afdeling Endocrinologie en Cardiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum is uitgebreid onderzoek gedaan naar HDL-cholesterol, wat een belangrijke rol speelt in het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
Dr. José van der Hoorn
Dr. José van der Hoorn

Dr. José van der Hoorn van TNO zal de 2009 Daniel Steinberg New Investigator Award ontvangen, voor de meest excellente wetenschappelijke publicatie* van 2008 in de categorie atherosclerose/ lipoproteïnen. De resultaten uit het onderzoek van TNO kunnen farmaceutische bedrijven helpen bij het ontwikkelen van effectievere methoden ter voorkoming van hart- en vaatziekten.

HDL-cholesterol verhogen

Hart- en vaatziekten zijn één van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte in de westerse wereld. De belangrijke risicofactoren zijn hoge niveaus van LDL-cholesterol en lage niveaus van HDL-cholesterol. Al sinds decennia is bekend dat niacine (nicotinezuur) niveaus van LDL-cholesterol kan verlagen en tegelijkertijd het-HDL cholesterol kan verhogen. Echter door de bijwerkingen, waaronder 'opvliegers' wordt niacine slechts gering voorgeschreven als therapie. Toch is niacine het sterkst HDL-verhogende middel dat beschikbaar is. Het mechanisme hoe het HDL-niveau verhoogd wordt was onbekend.

Het recente onderzoek door Dr. Van der Hoorn en haar collega's verschaft meer inzicht in het werkingsmechanisme van niacine. Dr. Van der Hoorn: "Er is een enorme behoefte om effectieve geneesmiddelen tegen hart-en vaatziekten te hebben. Ons onderzoek heeft het mechanisme waarmee niacine HDL-cholesterol verhoogt, opgehelderd. Informatie uit dit onderzoek kan door de industrie ingezet worden om nieuwe geneesmiddelen voor deze grote patiënten groep te ontwikkelen."

Het onderzoek

Voor het onderzoek, waarvoor Van der Hoorn en collega's de prijs heeft gewonnen, is het APOE*3Leiden.CETP muismodel gebruikt. Dit muismodel is representatief voor het humane cholesterol/triglyceride metabolisme en de reactie op lipid modulerende interventies. Door de muizen een westers dieet te geven met of zonder toenemende doseringen van niacine, kon het werkingsmechanisme achter de HDL-verhogend effect worden onderzocht.

In dit muismodel verlaagde niacine (dosis-afhankelijk) plasma triglyceriden (tot 77%, P
Van der Hoorn en collega's concludeerden dat niacine het HDL cholesterol verhoogt in de APOE*3Leiden muizen door de CETP-activiteit te verminderen, wat gerelateerd is aan een lagere hepatische CETP-expressie en een gereduceerde plasma (V)LDL hoeveelheid, en verhoogt HDL-apoAI, door een verminderde klaring van apoAI, het plasma.

*José van der Hoorn
`Niacin increases HDL by reducing hepatic expression and plasma levels of cholesteryl ester transfer protein in APO*3Leiden.CETP mice' Arteriosclerosis, thrombosis and vascular biology 2008; 28; 2016-2022 bericht 2009-19
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75