Voedsel en Waren Autoriteit

VWA controleert op Koninginnedag en bevrijdingsfestivals

28 april 2009 - nieuwsbericht

Koninginnedag en de bevrijdingsfestivals vormen de start van het evenementenseizoen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert dit jaar tijdens evenementen en festivals weer intensief op de naleving van de Warenwet, de Drank- en Horecawet, de Tabakswet en het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. De controleurs letten met name op de temperatuur en de hygiëne van voedsel dat wordt verkocht en op de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren. Op kermissen worden de attractietoestellen gecontroleerd op de veiligheid.

Hygiëne voedsel
De VWA constateerde tijdens Koninginnedag 2008 een toegenomen professionaliteit en meer besef van hygiëne bij kramen waar eten en drinken werd verkocht. Dit is belangrijk omdat mensen ziek kunnen worden van niet goed bereid en/of bewaard eten. Bij het bewaren en bereiden van eten en drinken moet erop worden gelet dat de ruimte en materialen schoon zijn, dat bederfelijke waren voldoende gekoeld worden bewaard en dat bereid, warm eten voldoende warm wordt gehouden.

Alcohol
In 2008 voerde de VWA 278 leeftijdsgrenzencontroles uit tijdens evenementen. Daar waar jongeren alcohol probeerden te kopen, werd in 61% van de gevallen een overtreding geconstateerd. Er werd alcohol verkocht aan te jong publiek zonder dat de leeftijd werd gecontroleerd.

Jongeren drinken te jong, te vaak en te veel alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol op een te jonge leeftijd hersenbeschadiging veroorzaakt. Daarom controleert de VWA, óók op festivals en evenementen, of er alcohol wordt verstrekt aan jongeren. Verder wordt gecontroleerd of de organisator of exploitant beschikt over de vereiste Drank- en Horecawetvergunning, dan wel een ontheffing van de burgemeester.

Tabak
Naast de controles op de verstrekking van alcohol aan jongeren, controleert de VWA op de verkoop van tabaksproducten aan jongeren en op de aanwezigheid van tabaksreclame. Het is verboden om tabak te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Deze mededeling moet bij ieder verkooppunt van tabaksproducten duidelijk en goed zichtbaar worden vermeld. Om zeker te weten hoe oud de koper is, moet de verkoper om een legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) vragen. De leeftijdgrens geldt ook voor het doorgeven van tabaksproducten. Er worden ook controles uitgevoerd op het rookverbod in de horeca.

Attracties
Op kermissen wordt gekeken naar de veiligheid van de kermisattracties Daarbij wordt gecontroleerd op de keuringsverplichtingen, het onderhoud en de installatie van de attracties. Bij evenementen zijn ook vaak luchtkussens te vinden. Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat de exploitant zich aan de bepaalde richtlijnen houdt.

Tips voor luchtkussen exploitanten

* gebruiksinstructie van de verhuurder goed doorlezen, deze bevat de relevante gegevens voor een veilige opstelling en gebruik;
* het luchtkussen goed verankeren;

* toezicht houden op de spelende kinderen voor een veilig gebruik.

Tips voor ondernemers bij de verkoop van alcohol

'Voorkomen is beter dan genezen!' Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:
* toegangsleeftijd instellen;

* leeftijdscontrole bij de ingang van bijvoorbeeld een feesttent (polsbandjessysteem);
* aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon;
* instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar de ID-kaart vragen);
* informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen (vooraf en tijdens het evenement);
* controle tijdens het evenement op het doorgeven van alcohol aan jongeren;
* niet te jong personeel inzetten voor de verkoop van alcohol.

Meer informatie:

* Dossier vrijmarkten en braderieën
* Dossier alcohol en tabak
* Dossier speeltoestellen