Milieu Centraal



* Koninginnekleren goed voor milieu

Koninginnekleren goed voor milieu

Utrecht 29 april 2009 - Op Koninginnedag tweedehands kleding verkopen of kopen is goed voor het milieu, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Vooral de productie van kleding heeft gevolgen voor het milieu en daarom kunnen kleren beter maar zo lang mogelijk mee gaan. Kleren van katoen bijvoorbeeld hebben veel bestrijdingsmiddelen en water gekost. Uit onderzoek blijkt dat veertien procent van de verkopers op de vrijmarkt kleding aanbiedt.

Per jaar kopen Nederlanders ruim veertien miljoen stuks tweedehands kleding; dit is ruim drie procent van alle verkochte kleding. Een (onbekend) deel daarvan wisselt op 30 april van eigenaar. De kopers op de vrijmarkt zijn vooral vrouwen onder de dertig, vaak met kinderen. Kinderkleding gaat vooral lang mee door deze een tweede leven te geven. Voor je het weet zijn kinderen eruit gegroeid.

Textiel is goed opnieuw te gebruiken. Dat scheelt afval en er zijn minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe kleren te maken. Een tweedehands t-shirt kopen in plaats van een nieuw shirt maken scheelt 0,25 kWh aan energie. Een 12 W spaarlamp heeft ruim twintig uur nodig om deze hoeveelheid energie te verbruiken. Een 40 W gloeilamp verbruikt dit in zes uur.

Kleding of accessoires die overblijven na de vrijmarkt kunnen naar de afvalscheiding via de speciale textielinzamelingsbakken. Het gaat om: o kleding (mits schoon, droog en heel);
o beddengoed: lakens, dekens en slopen;
o schoeisel;
o accessoires: riemen, tassen, dassen, hoeden, petten, handschoenen; o huishoudtextiel: hand- en theedoeken, tafelkleden, gordijnen en vitrage;
o knuffels: veel inzamelaars zijn blij met knuffels; deze zijn bestemd voor goede doelen.