Birma jaar na cycloon: behoefte aan hulp nog groot concludeert Oxfam

29/04/2009 16:23

Oxfam Novib

EMBARGO: 30 april 2009, 00:01

Een jaar na Birma's ergste cycloon ooit zitten overlevenden diep in de schulden en hebben zij substantiële hulp nodig. 690 miljoen dollar is nodig om de verwoeste delta weer op te bouwen. Honderd duizenden mensen die Birma's ergste cycloon ooit hebben overleefd leiden onder een schuldenlast met weinig hoop op nieuwe leningen. Ze hebben dringen behoefte aan hulp van de internationale gemeenschap, zegt de hulporganisatie Oxfam vandaag.

"Een van de vele effecten van de cycloon Nargis was de vernietiging van bijna de volledige oogst waartegen boeren en vissers voor de cycloon leningen waren aangegaan," zegt Oxfams manager voor Birma, Claire Light."Dit heeft betekend dat vele gezinnen hun leningen niet konden afbetalen, en niet in staat waren om weer op te krabbelen."

"Internationale hulp is dringend nodig voor juni, zodat boeren- en vissersgemeenschappen aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen, hun leningen kunnen terugbetalen, en niet nog meer gaan verliezen dan dat zij al hadden verloren door de vernietigende cycloon," zegt Light.

De cycloon Nargis trof de Ayeyarwady delta van Birma op 2 en 3 mei, 2008. 140,000 mensen vonden de dood. Huizen en scholen werden vernield. Landbouwgrond, vee, visvijvers en gereedschap werden vernietigd. De overgrote meerderheid van de overlevenden hadden geen bestaansmiddelen meer en vochten om te overleven, zeg Oxfam vandaag in een rapport.

Een herstelplan dat door de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN), de Verenigde Naties en de regering van Birma werd voorbereid, zegt dat 690 miljoen dollar van de internationale gemeenschap de komende drie jaar nodig is om de levens van de mensen weer op het peil van voor de cycloon te brengen. 189 miljoen dollar daarvan is voor het herstel van het levensonderhoud van mensen, door middel van werkverschaffing en steun aan de landbouw en visserij. Van de Oproep om Hulp van de VN dat kort na de cycloon werd gedaan is slechts 67 procent gefinancierd, en komt 42 miljoen dollar tekort voor landbouwprojecten. Deze oproep sluit morgen.

Light zegt dat hulporganisaties niet wensen dat de financiering afloopt na de eerste herdenking van de cycloon, en dat zij onvoldoende toezeggingen van de internationale gemeenschap voor langetermijnhulp hebben gezien.

"De respons op de storm was gul en dat maakte een grote noodhulpinzet in Birma mogelijk, en bijna alle overlevenden van de cycloon zijn met enige vorm van hulp bereikt," zegt Light.

"Maar het niveau van vernielingen dat de cycloon Nargis achterliet is de ergste in de Indiase Oceaan sinds de tsunami van 2004 geweest. De 2,5 miljoen getroffen mensen zullen de effecten blijven voelen als er de komende drie jaar geen hulp meer is," zei Light.

Oxfam heeft ongeveer een half miljoen mensen in de getroffen gebieden van hulp voorzien. De organisatie heeft sinds augustus 2008 een eigen kantoor in het land, en financiert nog steeds partners die aan de eerste noodhulp hebben bijgedragen. Voor de cycloon Nargis ontving Birma een van de laagste hulpniveaus per hoofd van de bevolking ter wereld.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl