Timmermans overhandigt NY400 fietsen

Timmermans overhandigt NY400 fietsen

Den Haag, 29 april 2009. Op donderdag 30 april worden de 200 oranje NY400 fietsen die geschonken zijn door Batavus en Dura Vermeer, officieel overhandigd aan de stad New York. Staatssecretaris en coördinator van het NY400 project, Frans Timmermans, draagt de fietsen over aan de Deputy Mayor van New York, Robert Lieber. De oranje NY400 fietsen staan een jaar lang centraal tijdens de viering van NY400: 400 jaar geschiedenis, gedeelde waarden en vriendschap tussen Amerika en Nederland.

De 200 fietsen, 400 wielen, zijn een cadeau aan de stad New York namens Nederland. Dat aankomende donderdag de straten van Nederland oranje zullen kleuren ter ere van Koninginnedag is wel zeker. Met de komst van de fietsen krijgt New York op 30 april ook een 'oranje randje'. De fietsen worden meteen gebruikt voor een Orange Bike Tour door New York en zullen de rest van het jaar terugkomen in de programmering. Dit sluit goed aan bij de promotie van fietsgebruik door het stadsbestuur van New York: de fiets wordt steeds meer gezien als dé mileuvriendelijke, veilige en gezonde vorm van alternatief stadstransport.

De Orange Bike Tour op 30 april begint bij Pier 84 en gaat eerst naar de Riverside Church waar de fietsers genieten van een carillon concert van Lou Reed's 'Perfect Day'.

Na een picknick gaat de fietstocht via Central Park naar het eindpunt: The Museum of the City of New York, waar Timmermans een toespraak houdt. In het MCNY is momenteel de tentoonstelling Amsterdam / New Amsterdam: The Worlds of Henry Hudson te zien. Deze tentoonstelling bestaat uit 16e en 17e eeuwse kaarten, gebruiksvoorwerpen en schilderijen uit vooraanstaande Amerikaanse en Nederlandse collecties. Ook de avond staat in het teken van 'oranje boven in New York'. Timmermans woont dan de Koninginnedagreceptie van the Netherland Club van New York bij.

Vrijdag 1 mei is gereserveerd voor een ander aspect van het NY400 jaar. 's Ochtends heeft staatssecretaris Timmermans een gesprek bij het National Museum of the American Indian. Daar spreekt de staatssecretaris met een aantal prominente vertegenwoordigers van native American-organisaties. Timmermans gaf eerder al aan dat Nederland bereid is alle facetten van het NY400 jaar te belichten en daarbij ook de schaduwzijden niet schuwt.

Over NY400

Op 28 januari gaven Burgemeester Bloomberg, Burgemeester Cohen en Staatssecretaris Timmermans tijdens een persconferentie in New York het officiële startsein voor de viering van 400 jaar vriendschap tussen New York en Nederland.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat het VOC schip 'de Halve Maen' met Henry Hudson als kapitein uit Amsterdam vertrok en, op zoek naar een noordoostelijke doorgang naar Azië, op het huidige Manhattan stuitte. Deze gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de kolonie Nieuw Nederland en de stichting van de handelspost Nieuw Amsterdam, het latere New York. In 2009 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis en de gezamenlijke geschiedenis en de gedeelde waarden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten is te vinden op www.NY400.nl

Noot voor redacties (