Ingezonden persbericht




Persbericht
23 april 2009

Koninginnedag 2009: NS is er klaar voor

Speciale dienstregeling rond Amsterdam

OranjeRetour biedt gratis stadsvervoer met GVB in Amsterdam Alcoholverbod op stations en in treinen
NS deelt Koninginnedag cowboyhoeden uit in het land

NS is er helemaal klaar voor om alle bezoekers aan de vele activiteiten op en rond Koninginnedag 2009 naar hun plaats van bestemming te brengen. Voor de Koninginnedagactiviteiten in Amsterdam rijdt NS een speciale dienstregeling. Er rijden extra treinen en bovendien zijn veel treinen verlengd. Ook is de treinreis op Koninginnedag naar Amsterdam weer mogelijk met het OranjeRetour.

Dienstregeling
Om de grote aantallen bezoekers aan Koninginnedag in Amsterdam vanuit alle richtingen snel en comfortabel met de trein naar Amsterdam te kunnen brengen, rijden de treinen in en om Amsterdam een aangepaste dienstregeling. Reizigers met een andere bestemming dan Amsterdam kunnen hierdoor te maken krijgen met extra overstappen, of een iets langere reisduur dan gewoonlijk. Zo komen op Koninginnedag de internationale treinen van NS HiSpeed niet in Amsterdam Centraal, maar rijden naar en vanaf de stations Amersfoort, Utrecht en Schiphol. Voor actuele reisinformatie kunnen reizigers terecht op ns.nl en teletekstpagina's 751 t/m 754. Maar natuurlijk helpen onze medewerkers op de stations en in de treinen de reizigers ook graag.

Amsterdam Centraal
Op Amsterdam Centraal vinden in verband met de aanleg van de Noord-Zuidlijn nog steeds ingrijpende verbouwingen plaats. Deze zorgen er ook dit jaar voor dat het station minder reizigers aan kan. Reizigers uit de richting Utrecht, Arnhem en Eindhoven met bestemming Amsterdam Centraal krijgen daarom het advies om op Amsterdam Amstel over te stappen op de metro, tram of bus van het GVB om de festiviteiten in de binnenstad te bezoeken. Reizigers uit de richting Utrecht die naar het Museumplein of het Vondelpark willen, wordt geadviseerd via station Amsterdam Zuid te reizen. Vanaf hier zijn de andere festiviteiten in het centrum eveneens gemakkelijk te bereiken.
Voor de terugreis wordt reizigers aangeraden via dezelfde weg te reizen als zij zijn gekomen. In het geval van verstoringen krijgen reizigers via videoschermen in de stad actuele reisinformatie te zien. Op het voorplein van Amsterdam Centraal geven lichtkranten aan welke ingang het handigst is voor de diverse bestemmingen. De bagagekluizen op Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel zijn, zoals gebruikelijk op Koninginnedag, gesloten van woensdag 29 april 19.00 uur tot vrijdag 1 mei 07.00 uur.

OranjeRetour
Om de reis naar Amsterdam zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, bieden NS en het GVB ook dit jaar weer het OranjeRetour aan. Het OranjeRetour is een treinretourtje dat op donderdag 30 april gratis toegang geeft tot de metro, tram en bus van het GVB Amsterdam. Bovendien vertelt het bijgevoegde reisadvies hoe de bezoekers het gemakkelijkst naar Amsterdam reizen. Het speciale treinkaartje is al vanaf vandaag verkrijgbaar in alle kaartautomaten en bij de NS-Servicebalies op de stations en is geldig in de trein tot vrijdagochtend 04.00 uur.





Datum 23 april 2009
Pagina 2/2

Alcoholbeleid
NS voert net als voorgaande jaren op Koninginnedag een streng alcoholbeleid. Op alle stations in Nederland en in alle treinen geldt vanaf 29 april 19.00 uur tot 1 mei 07.00 uur een alcoholverbod. Dit houdt in dat er geen alcohol verkocht wordt om mee te nemen. Bezoekers en reizigers die in het bezit zijn van meer dan één flesje, blikje of andersoortige verpakking alcoholische drank met een inhoud van maximaal 50 cl., lopen het risico dat hun drank in beslag wordt genomen. NS zal reizigers controleren met ondersteuning van de KLPD indien het vermoeden bestaat dat men meer alcohol in het bezit heeft dan toegestaan.

Koninginnedagflyer en NS Koninginnedag cowboyhoeden Voor reizigers naar Amsterdam hebben NS, de gemeente Amsterdam en het GVB wederom de flyer gemaakt met stadsplattegrond waarop alle activiteiten zijn aangegeven en OV-informatie voor de terugreis. Deze flyer is te downloaden op ns.nl. De flyer is verkrijgbaar bij alle NS-servicepunten in Nederland en wordt op 30 april ook uitgedeeld aan treinreizigers op o.a. station Amsterdam Centraal. Op dit station en op een aantal andere stations in het land worden NS Koninginnedag cowboyhoeden aan treinreizigers uitgedeeld.

Reisinformatie
Voor algemene reisinformatie kunnen treinreizigers terecht op www.ns.nl. Op deze site is via de Treinplanner gemakkelijk de reis vooruit te plannen. Voor een reisadvies op maat: 0900-9292 ( 0,70 p.m.), voor internationale reizen: 0900-9296 ( 0,35 p.m.). Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nancy Mulder, Persvoorlichting NS, telefoon: 088 ­ 6711439 of 06 ­ 55743908.
NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen NS-klanten hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De elektrische treinen van NS zijn een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot. Op de 380 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers verzorgt het vervoeren van de reizigers en de informatie en service op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken zijn om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Hispeed verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.

NS deelt het spoorwegnet ­ het drukst bereden van Europa ­ met ruim 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.






---- --