Provincie Antwerpen


27 april 2009

Opening tentoonstelling: André Goezu - The Sunny Side

29 april 2009 - 19u - Klooster 'De Noker', Mechelen

Van 30 april tot en met 14 juni stelt het Nokerklooster in Mechelen het veelzijdige werk van de joodse schilder, graficus, tekenaar en etser André Goezu tentoon. Het Nokerklooster ligt naast de beruchte Dossinkazerne, plek van waaruit duizenden joden werden gedeporteerd tijdens WOII. Ook de familie Goezu werd hier vastgehouden: een belevenis die een groot deel van zijn kunstproductie heeft gekleurd. 'The Sunny Side' toont een zeventigtal creaties, die een totaalbeeld geven van zijn werk en zijn leven.

"Ieder van ons heeft zijn eigen levensweg, zijn eigen bestemming. Wij hinkelen steeds tussen hemel en aarde, tussen vreugde en verdriet. Ik ben er van overtuigd dat de volwassene zich vroeg manifesteert in het kind.

Zover mijn geheugen mij terugvoert - ik was toen drie of vier jaar oud - zie ik mij zitten in het midden van een dennenwoud, met in mijn hand een potlood waarmee ik op papier het silhouet trachtte te tekenen van de indrukwekkende natuur rondom mij."

André Goezu

André Goezu werd in 1939 in een joods gezin te Antwerpen geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut Antwerpen. In 1968 trok hij naar Parijs om er zich tot op heden te vestigen als kunstenaar. Goezu is graficus, etser, schilder en tekenaar. Zijn werk ademt een persoonlijke atmosfeer uit. Vertrouwelijk en idyllisch, vaak melancholisch en ontroerend. De herinneringen aan de oorlog bepalen mee het kleuren- en gevoelenspalet van zijn werk. Van 30 april tot en met 14 juni kan het publiek een overzicht van zijn veelzijdige werk bezichtigen in het Nokerklooster in Mechelen, naast de beruchte Dossinkazerne, waar duizenden joden werden gedeporteerd naar Duitsland. Ook de familie Goezu.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd op de vernissage die plaatsvindt op woensdag 29 april om 19 uur in het Nokerklooster, Nokerstraat 6, 2800 Mechelen

Programma

19 uur: Verwelkoming:

* Erik Stroobants, voorzitter Kazerne Dossin vzw
* Walter Rycquart, departementshoofd cultuur Provincie Antwerpen
* Ridder Natan Ramet, ere-voorzitter Kazerne Dossin vzw en overlevende van Auschwitz

Inleiding op de tentoonstelling:

* Camille Paulus, ere-gouverneur Provincie Antwerpen

19.30 uur: Receptie

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

Perscontact:
Jeroen Martens
Coördinatie festival
Tel: +32 (0) 485 592 468
jeroen.martens@admin.provant.be

De affiche in drukkwaliteit vindt u op ftp://ftps.provant.be login: CultuurPers, paswoord: PersCultuur