Gemeente Franekeradeel


PERSBERICHT

April 2009

Kwaliteitsverbetering peuterspeelzalen Franekeradeel

In de gemeente Franekeradeel hebben 15 peuterspeelzaalleidsters zich laten kwalificeren in het werken met de educatieve methode Piramide. Wethouder Bonnema heeft de bijbehorende certificaten uitgedeeld en in een feestelijk samenzijn is een trainingsperiode van bijna twee jaar afgesloten.

Met de huidige certificering van de leidsters van de peuterspeelzalen in Franeker, Ried en Tzum zijn nu alle peuterspeelzaalleidsters in de gemeente Franekeradeel gekwalificeerd in het werken met Piramide. De leidsters van de peuterspeelzalen in Achlum, Dongjum, Sexbierum en Tzummarum waren in een eerdere projectperiode al gecertificeerd.

Piramide is een landelijk erkende educatieve methode en onderzoek heeft aangetoond dat er positieve resultaten worden bereikt op de taal-en denkontwikkeling van jonge kinderen (2 ½ -7 jaar. Al spelend en lerend verkennen kinderen een thema, worden ze nieuwsgierig gemaakt en wordt het actieve leren gestimuleerd. Zo krijgen ze grip op de wereld om hen heen. Binnen Piramide is het ook mogelijk de ontwikkeling van het kind te volgen en eventueel extra ondersteunende activiteiten aan te bieden. Door dit extra steuntje kunnen kinderen een goede start maken op de basisschool.

Ook op de basisscholen in Franekeradeel wordt met Piramide gewerkt of dient Piramide als belangrijke bron voor het activiteitenaanbod.

Door de invoering van Piramide op de peuterspeelzalen is er de afgelopen jaren een stevige impuls gegeven aan de kwaliteitsverbetering van het peuterspeelzaalwerk in Franekeradeel.

De gemeente Franekeradeel heeft het financieel mogelijk gemaakt dat alle peuterspeelzalen in Franekeradeel werken met Piramide. Dit omdat de gemeente het van groot belang vindt dat kinderen niet belemmerd worden in hun ontwikkeling maar juist gelijke kansen krijgen.

De uitvoering van Piramide in combinatie met de goede samenwerking met gemeente, de basisscholen, jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang, geeft dat het peuterspeelzaalwerk een belangrijke schakel geworden is in de uitvoering van het jeugdbeleid de van gemeente Franekeradeel.