Nederlands Jeugdinstituut


Triple P Positief Opvoeden krijgt internationale prijs

Van 15 tot 17 april 2009 vond het Internationale Triple P congres Helping Families Change plaats in Toronto. Het motto van het congres was encourage, empower en engage. Geraldien Blokland van het Nederlands Jeugdinstituut viel daar in de prijzen.

Triple P

De naam 'Triple P' staat voor positief pedagogisch programma. Het oorspronkelijk Australische programma voor opvoedingsondersteuning is bedoeld voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Triple P is een laagdrempelig, integraal programma met als doel (ernstige) emotionele en gedragsproblemen bij kinderen te voorkomen door het bevorderen van competent ouderschap.

De aanpak van Triple P is gericht op het veranderen of verminderen van opvoedingsgedrag dat bijdraagt aan het ontstaan van emotionele en gedragsproblemen bij kinderen. Ouders leren gebruik te maken van de dagelijkse communicatie in het gezin om hun kinderen adequaat emotioneel te ondersteunen en hun sociale competentie en probleemoplossend vermogen te stimuleren. De positieve krachten in een gezin en de competentie van ouders worden zo versterkt en risicofactoren verminderd.
Het Nederlands Jeugdinstituut implementeert Triple P in Nederland.

Congres Helping Families Change

Geraldien Blokland, Jacqueline van Rijn, Herma Ooms en Marion van Bommel vertegenwoordigden het Nederlands Jeugdinstituut in Toronto. Op het congres waren 360 vertegenwoordigers uit 13 landen en verschillende werelddelen aanwezig. Tijdens het congres vonden er verschillende workshops plaats, werden nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd en was er ruimte voor programma ontwikkeling. De Nederlandse bijdrage bestond uit een presentatie van de Amsterdamse mediastrategie voor Positief Opvoeden. Er kwamen veel enthousiaste reacties op deze mediastrategie.

Op het congres werden ook diverse Awards toegekend aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het Triple P programma op onderdelen als toonaangevend onderzoek, lokale uitvoering, veelbelovend student onderzoeker, trainingen en implementatie. Geraldien Blokland kreeg de Directors Outstanding Achievement Award for dissemination toegekend voor haar inzet voor de verspreiding van het Triple P programma in Nederland. Daarnaast behoorde zij tot de 5 genomineerden voor de Award van de beste Triple P trainer van het jaar. Zowel Triple P International en collega Triple P landen waren onder de indruk van de omvang van de Triple P implementatie in Nederland. En het feit dat er al meer dan 2000 professionals uit verschillende sectoren zijn getraind.

Een mooi succes voor het Triple P team van het Nederlands Jeugdinstituut, dat hierbij internationaal op de kaart staat!