Gemeente Nijefurd


Lintjesregen in Nijefurd


Op woensdagmorgen 29 april 2009 heeftl burgemeester J.W. Boekhoven vijf Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De heren Gabe Valk, Hendrik Jilles De Koe, Cornelis Hunia en Jan Pieter Bremer en mevrouw Julia Margaretha Cecilia IJpma-Bouwhuis zijn allen benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheidingen zijn uitgereikt;

Om 09.00 uur in het gemeentekantoor Workum aan de heer Gabe Valk (73), wonend in onze gemeente aan de Pastorywei 18 in Warns. Ten behoeve van de kerkgemeenschap in Warns en omgeving heeft de heer Valk zich sinds 1982 bijzonder ingezet. Daarnaast heeft hij vanaf 1962 nog meer vrijwilligers werk gedaan als bestuurslid c.q. voorzitter bij de Begrafenisvereniging Warns, Dorpsbelang Warns en de Oranjevereniging, als initiatiefnemer tot restauratie van het Dekkerorgel in de Johannes de Dooper kerk en als onderzoeker van de historie van deze kerk met tot gevolg plaatsing van een buitenvitrine met een overzicht van deze geschiedenis.

Alweer ruim 12 jaar tot op heden spant hij zich in als beheerder van de begraafplaats van de Johannes de Dooperkerk. Deze werkzaamheden omvatten alles betreffende een begrafenis. Ook het grafdelven, klokluiden, grafregistratie (handmatig), de financiële administratie en het onderhoud van de begraafplaats behoren tot zijn `taken'.

Naast deze inzet van hem ten dienste van de samenleving had hij een druk bestaan als veehouder. Hij staat nu nog dagelijks zijn zoon terzijde op de boerderij.

Gezien deze grote mate van maatschappelijke betrokkenheid is de heer Valk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Om 10.00 uur in het gemeenschapscentrum De Klink in Koudum aan de heer Hendrik Jilles de Koe (67) wonend aan de Dammenseweg 35 te Koudum. Gedurende 13 jaar als bestuurslid van het gemeenschapscentrum De Klink in Koudum, 12 jaar lang als ouderling/kerkvoogd van de Hervormde Gemeente, ruim 5 jaar als bestuurslid/voorzitter van de Vereniging Christelijk Basisonderwijs, vanaf 1998 tot heden als bestuurslid/voorzitter van de Begrafenisvereniging Koudum e.o. en vanaf 2004 tot heden als voorzitter van de Friese vereniging van kerkrentmeesters heeft de heer De Koe zich ten bate van de samenleving op bijzondere wijze ingespannen.

De heer De Koe is een praktisch ingesteld man, met zakelijk inzicht, een grote inzet, een grote sociale bewogenheid en gericht op samenwerking in gemeenschapszin.

Gelet op de aard, de uitstraling en de betekenis van de activiteiten is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Om 10.45 uur in het restaurant van het zorgcentrum Nij Mariënacker in Workum aan mevrouw Julia Margaretha Cecilia IJpma-Bouwhuis, wonend in onze gemeente aan de Tichtset 13 te Workum.

Mevrouw IJpma spant zich samen met haar echtgenoot al bijzonder lang (30 jaar) in voor de organisatie `Mensen in Nood'. Ruim 2000 kg kleding wordt door haar jaarlijks ingezameld ten behoeve van dit goede doel. Om dit gewicht aan gebruikte kleding te sorteren, gaan heel wat meer kilo's door haar handen, en wordt het ongeschikte materiaal uitgezocht en afgevoerd. Folders maken en verspreiden rekent ze ook tot haar taak. Ze is verder sinds 1985 vrijwilliger bij het Zorgcentrum Nij Mariënacker, waarbij ze drie ochtenden en één middag met groot enthousiasme de coördinatie heeft over drie handwerkgroepen, met alle zaken die daarbij horen, zoals inkopen van materialen en verkoop op braderieën.

Mevrouw IJpma spant zich bovendien al jaren op een zeer verdienstelijke wijze in ten bate van de Zonnebloem, en andere goede doelen middels het lopen met een collectebus, het mede-opzetten van de peuterspeelzaal in Workum, en ondersteunen van mensen door als chauffeur op te treden bij bezoekjes aan een ziekenhuis of brengen naar een begrafenis.

Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van haar activiteiten is mevrouw IJpma benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Om 11.10 uur in het gemeentekantoor te Workum aan de heer Cornelis Hunia (76), wonend aan het Súd 10 te Workum.

De heer Hunia is vanaf 1957 tot en met 1998 directeur/eigenaar van een drukkerij en uitgever van het lokale weekblad Friso, is sedert 1999 actief als vrijwilliger voor genoemd weekblad. Als zodanig is hij journalist, redacteur, fotograaf etc. waarbij hij wekelijks Workum en omstreken op de kaart zet door zijn journalistiek vaak boeiende stukken met bijbehorende foto's. Diverse ondersteuningen van bijvoorbeeld Plaatselijk Belang, Veekeuringscommissie, de IJsclub, Brassband Crescendo, St. Zeilvaartcollege en de Molenstichting hebben weergegeven hoe buitengewoon belangrijk de heer Hunia in deze functie is voor het verenigingsleven en de gemeenschap. Ook voor de gemeente is hij een niet weg te denken persoon. Verslagen van raadsvergaderingen, plaatsen van persberichten, verslag doen van diverse activiteiten, zoals het uitreiken van Koninklijke onderscheidingen, noem maar op.

De heer Hunia is verder in de periode 1947 - 1996 lid/bestuurslid/voorzitter (gedurende 20 jaar) geweest van de plaatselijke gymnastiekvereniging SVW. In 1990 ontving hij de gouden bondsspeld van het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond.

Gelet op de aard, duur, betekenis en uitstraling van zijn activiteiten, met als actueel zwaartepunt zijn inzet voor het weekblad Friso, is De heer Hunia benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Om 11.45 uur in de Latijnse school van de Gertrudis Kerk te Workum aan de heer Jan Pieter Bremer (65), wonend aan het adres Lynbaen 18 te Workum.

Sinds 1974 tot heden is hij kerkenraadslid van voorheen de Gereformeerde Kerk en thans van de Protestantse Kerk in Nederland. Gedurende 9 jaar is hij bestuurslid van de Vereniging voor Chr. Basisonderwijs geweest, ruim 8 jaar als bestuurslid van een politieke partij, vanaf 1985 tot heden is hij Sinterklaas op de Openbare Basisschool, ten behoeve van de cultuur heeft hij een mooi boek over de IJsclub Workum tot stand gebracht, hij is auteur van het boek 75 jaar Mulo/Mavo Workum, vanaf 1998 tot heden is hij lid van het rayonbestuur Fryslân van het voortgezet onderwijs van het CNV-onderwijs, hij zorgt mede dat de jaarlijkse Kokedei (Veekeuring) in Workum door kan gaan (dit jaar alweer voor de 109ste keer), hij is voorzitter van de St. Uitvaartcentrum Workum, bestuurslid - notulist van de St. Wonen Zuidwest Friesland en zelfs voor zijn vroegere dorpsgenoten in Burum heeft hij een dorpsreünie georganiseerd.

Zijn werkzaamheden zijn zeer belangrijk op al deze gebieden, zeker ook voor het behoud van de Friese cultuur. In deze tijd waarin het vinden van vrijwilligers steeds lastiger wordt, aangezien iedereen het druk heeft, is het bijzonder te waarderen dat er nog steeds mensen zijn als de heer Bremer, waar nooit tevergeefs een beroep op wordt gedaan. Zo kan de gemeente indien nodig ook op hem rekenen als stembureaulid.

Hij heeft zich op zo'n manier ingespannen ten bate van de samenleving dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.