Gemeente Waterland

29 april 2009

Controle op snel varen

Op de binnenwateren mag nergens sneller worden gevaren dan 6 km per uur. Deze vaarsnelheid geldt ook voor de meertjes en vaarten aan de zuidrand van Monnickendam, zoals De Ooster Ee en De Poel. Dit zijn natuurgebieden die extra bescherming nodig hebben. Deze meertjes en vaarten worden regelmatig door jongeren als racebaan gebruikt. Dit is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook aanwonenden van de woonwijken Ooster Ee en Buitengouw ondervinden last hiervan. Op de Gouwzee is een gebied aangewezen voor snelle motorboten. Alleen daar mag snel worden gevaren.

Ook dit jaar controleert de politie op te snel varen op de binnenwateren. Omdat de controle al meerdere malen is bekendgemaakt, wordt er direct proces-verbaal opgemaakt bij een overtreding. Naast de boete voor te snel varen, wordt ook gelet op de soort motor. Als u op de binnenwateren (dus ook op de meertjes) vaart met een motor met een groter vermogen dan 2,5 pk., dan is de boete aanzienlijk hoger.

Ouders adviseren wij hun kinderen op de consequenties van het snelle varen te wijzen. Voor vragen over varen op binnen- en buitenwateren kunt u terecht bij de politie, telefoonnummer 0900-8844, vragen naar bureau Waterland (dit is het bureau aan de Bernhardlaan in Monnickendam). Onder Vrije tijd en sport vindt u nadere informatie over de regels die gelden bij het varen op het buitenwater (Gouwzee en omgeving) en over de hoogte van boetes bij overtredingen met een snelle motorboot.

---